Anchetă de amploare transfrontalieră condusă de Parchetul European. Percheziții în peste 10 țări, inclusiv România
Anchetă de amploare transfrontalieră condusă de Parchetul European. Percheziții în peste 10 țări, inclusiv
16 Apr, 2025 20:22
ZIUA de Constanta
597
Marime text



Într-o acțiune condusă de Parchetul European (EPPO) la Berlin (Germania) și Vilnius (Lituania), 1.000 de polițiști și agenți fiscali și vamali au efectuat 200 de percheziții în zece țări, într-o anchetă asupra unei organizații criminale, care importă autoturisme second hand din Statele Unite (SUA) și le revinde după unele reparații, în timp ce se sustrage de la taxele vamale și TVA, transmite EPPO. Schema infracțională prezintă, de asemenea, pericole grave pentru siguranța rutieră în Europa, explică Parchetul European, condus de Laura Codruța Kövesi, informează știripesurse.ro.
„Investigația, cu numele de cod Nimmersatt (n. r.: Insatiable, în germană), se întinde din SUA până în Rusia, cu legături cu Canada, Ungaria, Irlanda și Regatul Unit (UK), precum și cu 11 țări ale UE din zona EPPO.
Acțiuni de investigare au fost efectuate astăzi și ieri în Bulgaria, Estonia, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Portugalia, România și Spania.
În acest moment, zece suspecți, inclusiv unul dintre presupușii lideri ai schemei criminale (un cetățean lituanian), au fost arestați. În plus, alți 18 suspecți au fost reținuți pentru interogatoriu, toți cetățeni lituanieni. Suspecții cheie de cetățenie rusă sunt, de asemenea, anchetați.
În discuție este o vastă rețea infracțională activă în contrabanda cu mașini grav deteriorate din SUA în UE și în vânzarea lor către clienții finali după reparații superficiale, în timp ce fraudează plata taxelor vamale și comite fraude în materie de TVA la scară largă.
Mașinile prezintă, de asemenea, pericole serioase pentru siguranța consumatorilor europeni, care cumpără fără să știe vehicule periculoase la un preț ridicat”, arată EPPO.
„Organizațiile criminale exploatează piața americană pentru mașini avariate în accidente, care sunt adesea vândute la licitații sau dezmembrate pentru fier vechi.
Grupul infracțional vizat de ancheta EPPO cumpără cantități uriașe de mașini distruse de la companiile de asigurări din SUA la licitații și apoi le expediază în UE.
Folosind o rețea de companii false și facturi false pentru a acoperi originea mașinilor, aceste vehicule ajung în UE cu istoricul lor comercial ascuns.
Mașinile ajung în diferite porturi, inclusiv Anvers (Belgia), Bremerhaven (Germania), Klaipėda (Lituania) și Rotterdam (Olanda).
Pentru a se sustrage de la o parte substanțială a taxelor vamale, făptașii prezintă facturi false autorităților vamale, declarând o valoare mult mai mică decât cea pe care au plătit-o pentru vehicule.
Mașinile sunt apoi transportate pe uscat în Lituania, pentru a fi reparate în ateliere de reparații auto. Cu toate acestea, pe baza probelor, reparațiile sunt doar superficiale, pentru a face autoturismele să pară noi și pentru a trece procedurile de certificare tehnică necesare.
Mai târziu, când mașinile sunt vândute clienților finali din Germania și din alte țări ale UE, acestea sunt prezentate ca neavând niciodată un accident sau reparate complet, chiar și atunci când au daune ascunse – inclusiv airbag-uri lipsă sau alte probleme grave de securitate. Vehiculele mai puțin valoroase sunt vândute pe piețele din Europa de Est”, transmite EPPO.
Citește și
Șpagă la Serviciul de Ambulanță Dolj. Un bărbat a făcut credit de 50.000 de lei pentru a se angaja
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii