Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:16 04 12 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

AEP, despre votul diasporei prin corespondență, la prezidențialele 2019

ro

06 Sep, 2019 20:06 663 Marime text
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că numărul alegătorilor din străinătate care s-au înregistrat până astăzi,  6 septembrie 2019, ora 16:00, cu opțiunea pentru votul prin corespondență este de 22.636 de persoane și depășește numărul celor care au optat pentru votul la secția de votare. Pentru votul la secția de votare figurau înregistrate până la același moment 21.900 de persoane.
 
Preşedintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, aminteşte cetățenilor români care au locuiesc în străinătate că mai au la dispoziție doar 5 zile pentru a se înregistra pe portalul www.votstrainatate.ro și le recomandă să opteze cu încredere pentru votul prin corespondență, ca modalitate sigură şi comodă de vot la distanță, fără cozi, fără deplasări şi fără costuri.
 
În privința informațiilor vehiculate în spațiul public potrivit cărora alegătorii români din străinătate ezită să se înregistreze pe portalul www.votstrainatate.ro din cauza suspiciunii că datele lor personale ar putea ajunge la Agenția Națională de Înregistrare Fiscală (ANAF) sau la alte instituții ale statului, Autoritatea Electorală Permanentă reiterează unele precizări și aduce clarificări suplimentare, după cum urmează:
Potrivit art. 29 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, datele şi informaţiile conţinute în Registrul electoral sunt destinate exclusiv proceselor electorale.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, datele alegătorilor români din străinătate care se înregistrează pe portalul www.votstrainatate.ro sunt doar la dispoziția Autorității Electorale Permanente și a Ministerului Afacerilor Externe și vor fi utlizate doar pentru acest scrutin.

Listele electorale permanente cu cetățenii români înregistrați ca alegători la secția de votare sau prin corespondență se întocmesc doar pentru alegerile prezidențiale din acest an.

Datele din Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) sunt deținute de Autoritatea Electorală Permanentă și, ulterior proceselor electorale de până acum, au fost puse la dispoziția altor autorități doar în chestiuni care privesc strict procesele electorale și nu au fost furnizate organelor fiscale. Reamintim că pentru exercitarea votului prin corespondență trebuie parcurși următorii pași:

1. ÎNREGISTRAREA - completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate și copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine (vezi Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1627 din 26.08.2019, care abrogă Ordinul nr. 500/2016).

2. PRIMIREA DOCUMENTELOR - Poşta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin cores­pondenţă:

două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
două autocolante cu menţiunea „VOTAT", marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot;
două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară, pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondență în țară îl va aplica pe plicul exterior.3. VOTAREA
Pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea „VOTAT" pe patrulaterul cu candidatul preferat;
Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează;
Se completează certificatul de alegător, menţio­nând data şi semnând olograf;
Se introduce plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează;ATENȚIE! În cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru Președintele României, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conține candidatul pentru care optează, alegătorul se asigură că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin.
 
4. EXPEDIEREA – Alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care conține votul său:
- îl trimite în țară, depunând plicul la orice oficiu poștal ori în orice cutie poștală a statului-gazdă;
- îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa;
- îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din țara-gazdă după caz.
 
Precizăm că înregistrarea pe portalul www.votstrainatate.ro se poate face doar în nume  propriu. Orice acțiune de utilizare a datelor de identitate în vederea înregistrării online în numele altei persoane este ilegală. Faptele de acest gen, realizate cu scopul de a genera înființarea artificială de secții de votare semnifică inducerea în eroare a autorităților publice și pot aduce prejudicii statului român.
 
AEP atrage atenția tuturor cetățenilor cu drept de vot care intenționează să se înregistreze pe portal să acționeze individual, respectând principiile onestității și corectitudinii, și să nu divulge datele de identificare proprii unor terțe părți în scopul facilitării înscrierii unui grup de alegători de către o singură persoană.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii