Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:56 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adrian-Ioan Veștea- ”Prin toate programele pe care le coordonăm, avem în vedere creșterea calității vieții locuitorilor”

ro

04 Dec, 2023 18:26 836 Marime text
foto: MDLPA Ministrul Adrian-Ioan Veștea a primit, astăzi, la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, o delegație a Comitetului pentru Politici de Dezvoltare Regională din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), condusă de domnul Enrique Garcilazo. La reuniune a fost prezent și domnul ambasador Luca Niculescu, coordonatorul național pentru accederea în OCDE.

Vizita delegației OCDE a fost organizată în contextul procesului de aderare a României la organizație, MDLPA fiind responsabil de activitățile din domeniul dezvoltării regionale. Principalele teme de discuție au vizat, în principal, cadrul național de politică de dezvoltare regională, provocările și priorități cheie pentru dezvoltarea regională, planificarea strategică, precum și sursele de finanțare a procesului de dezvoltare regională, transmite un comunicat din partea MDLPA. 

”Aderarea la OCDE reprezintă o prioritate pentru Guvernul României, care se reflectă și în activitatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Astfel, MDLPA, ca minister cu atribuții în dezvoltarea regională, coeziunea teritorială, dezvoltarea urbană, locuirea și mobilitatea urbană, a efectuat pași importanți în ultima perioadă pentru aliniere la practicile de la nivel european, inclusiv la cele stabilite de către instrumentele OCDE”, a precizat ministrul Adrian-Ioan Veștea.


În acest context, au fost amintite inițiativele legislative precum Legea privind zonele metropolitane, Legea privind mobilitatea urbană durabilă, Politica Urbană a României, Strategia națională a locuirii pentru perioada 2022-2050, Strategia națională de reducere a riscului seismic, Strategia națională de renovare pe termen lung, Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, aflat în procedură parlamentară, dar și actualizarea normativelor tehnice și digitalizarea proceselor aferente domeniilor coordonate de minister.

Totodată, MDLPA oferă suport financiar consistent pentru autoritățile locale în vederea modernizării infrastructurii locale, atât cu fonduri europene, asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cât și cu fonduri de la bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală și prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

”Prin toate programele pe care le coordonăm, avem în vedere creșterea calității vieții locuitorilor, prin reducerea disparităților teritoriale și asigurarea accesului la serviciile publice, întărirea legăturilor urban-rurale și susținerea zonelor metropolitane, creșterea atractivității teritoriilor prin infrastructura conectivă, întărirea capacității administrative, dar și a cooperării inter-instituționale, atât cu celelalte ministere și instituții naționale, cât și multi-nivel, pentru a întări legăturile cu Agențiile de dezvoltare regională, cu consiliile județene și orașele și comunele din România. Astfel, aderarea României la OCDE ar constitui un sprijin semnificativ pentru dezvoltarea cadrului strategic și de reglementare, pentru a ne realiza prioritățile din domeniul dezvoltării regionale și urbane”, a subliniat ministrul dezvoltării.




Citește și:

Imobiliare Constanța Un PUD pentru construirea unui imobil a fost lansat în consultare publică (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii