Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:14 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acțiuni intensificate în toată țara, pentru siguranța pe șosele Poliția Română. Permise de conducere reținute și amenzi aplicate (galerie foto)

ro

10 Aug, 2021 17:30 1203 Marime text
  • Obiectivul urmărit de polițiști prin aceste activități nu a fost acela de a aplica sancțiuni, ci de a-i determina pe participanții la trafic să respecte regulile rutiere pentru siguranța lor și a celorlalți și să conștientizeze pericolul la care se expun prin încălcarea normele prevăzute de legislația rutieră., transmite Poliția Română.
Polițiștii au continuat, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, acţiunile pe şosele, pentru prevenirea accidentelor rutiere și a consecințelor acestora, determinate de nerespectarea regimului legal de viteză, a regulilor privind depășirea, conducerea sub influența băuturilor alcoolice sau ignorarea altor reguli rutiere.

Obiectivul urmărit de polițiști prin aceste activități nu a fost acela de a aplica sancțiuni, ci de a-i determina pe participanții la trafic să respecte regulile rutiere pentru siguranța lor și a celorlalți și să conștientizeze pericolul la care se expun prin încălcarea normele prevăzute de legislația rutieră.

Chiar și în situația în care a fost cazul să fie aplicată o sancțiune, polițiștii rutieri au adăugat și un sfat, mai ales pentru cei aflați la drum lung.

Stimați conducători auto, cel mai important lucru rămâne ca noi toți, în calitate de participanți la trafic, să ajungem cu bine la destinație!, precizează Poliția Română. 

Rezultate ale activităților de ieri, 9 august, din județe (exemplificări):

Alba

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Alba, cu sprijinul colegilor din Hunedoara și Mureș, au participat la o acțiune comună, ce s-a desfășurat pe arterele rutiere din județul Alba, pe toate segmentele de drum național și drum județean, precum și în municipiul Alba Iulia, fiind utilizate cinemometre cu undă laser TRUCAM (pistol radar) și aparate radar.

Totodată, pe DN 1, la kilometrul 372, în zona denumită „Izvorul lui Homoșteanu”, au fost angrenați în activități și specialiștii RAR Alba, care au verificat starea tehnică a autovehiculelor.

În numai două ore, polițiștii au aplicat 326 de sancțiuni contravenționale, au reținut, în vederea suspendării, 15 permise de conducere și au retras 8 certificate de înmatriculare.

Dintre cele 15 permise reținute, 4 au fost pentru nerespectarea vitezei legale, unul pentru conducere sub influența alcoolului, 5 pentru neacordarea de prioritate pietonilor, 4 pentru depășire și unul pentru neacordare de prioritate vehiculelor.

În Alba Iulia, spre exemplu, polițiștii rutieri au constatat 5 situații în care încălcarea nomelor rutiere a condus la suspendarea exercitării dreptului de a conducere autovehicule pe drumurile publice. Astfel, față de 4 conducători auto, care nu au acordat prioritate pietonilor, complementar sancțiunii contravenționale, a fost luată măsura reținerii permisului de conducere, iar aceeași măsură a fost luată și față de un conducător auto care nu a acordat prioritate de trecere unui vehicul.

Bihor

La Bihor, 169 de conducători auto care nu au respectat legislația rutieră au fost sancționați de polițiști, cu amenzi în valoare totală de 74.545 de lei. Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte ce atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut 21 de permise de conducere. De asemenea, au fost reţinute șase certificate de înmatriculare și au fost constatate patru tamponări.

124 de sancțiuni au fost aplicate pentru depăşirea limitelor legale de viteză, 17 pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță, au fost sancționate cinci depășiri neregulamentare, două sancțiuni au fost aplicate pentru conducere sub influența alcoolului, alte trei pentru lipsa ITP, iar 18 sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulației rutiere.

Exemple:

Ieri, pe D.N. 19/E, în localitatea Sălard, a fost depistat un tânăr, de 20 de ani, în timp ce conducea un autoturism cu viteza de 123 de km/h, înregistrată de radar.

Pe drumul județean 767/E, în localitatea Alparea, a fost depistat, în trafic, un bărbat de 47 de ani, în timp ce conducea un autoturism cu viteza de 105 km/h, înregistrată de radar.

În localitatea Valea lui Mihai, polițiștii au depistat, în trafic, un localnic, de 40 de ani, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorului autoturismului i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei și, în cauză, a fost întocmit dosar penal.

Hunedoara

Polițiștii rutieri și cei de ordine publică (cu atribuții pe linie rutieră) din Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara au organizat o acțiune, în sistem integrat, împreună cu polițiști din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Alba și Timiș, coordonată de Inspectoratul General al Poliției Române - Direcția Rutieră.

În doar două ore, polițiștii au aplicat 181 de sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, dintre care 87 pentru nerespectarea regimului de viteză legal.

Au fost reținute, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 21 permise de conducere, dintre care: 13 pentru depășirea vitezei legal stabilite cu mai mult de 50 km/h, 3 pentru neacordarea priorității de trecere vehiculelor, una pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor.

În cadrul activităților, au fost retrase 5 certificate de înmatriculare și a fost constatată o infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice.

Exemplu

Infracţiunea la care facem referire a fost constată la data de 9 august, când un bărbat de 52 de ani, din municipiul Timișoara a fost oprit în trafic de poliţişti, în localitatea Cristur, unde conducea un autoturism, deşi consumase băuturi alcoolice. Bărbatul a fost aparatul alcooltest, rezultatul fiind de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.

Brașov

Polițiști rutieri și de ordine publică cu aviz de poliție rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov au organizat și desfășurat o acțiune pe DN1, în sistem *CASCADĂ*. În cadrul acțiunii au fost folosite 2 cinemometre TruCam, 3 aparate Autovision, precum și aparatele DrugTest și alcooltest.

Pentru abaterile constatate, polițiștii au aplicat 58 de sancțiuni contravenționale, dintre acestea 49 sancțiuni contravenționale fiind aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză. Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de peste 21.300 de lei.

De asemenea, polițiștii brașoveni au reținut, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice, 5 permise de conducere, dintre acestea 2 fiind pentru nerespectarea regimului legal de viteză și 3 pentru nerespectarea regulilor privind depășirea.

 Pentru deplasarea în siguranță, vă reamintim:

Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!

Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!

Folosiţi centura de siguranţă – vă poate salva viaţa în caz de accident;

Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă, ninsoare sau ceaţă densă!

Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri.

Acordaţi un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacele de transport în comun sau a altor autovehicule!

Consumul de alcool 

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani sau amendă, aceasta fiind pedeapsa prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Totodată, pe timpul cercetării, permisul este reţinut, fără drept de circulaţie.

*OPRIRI SAU STAȚIONĂRI*

Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri sau staționări neregulamentare!
 

Drum bun!, transmite Poliția Română

Sursa foto: Poliția Română 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii