Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:59 20 06 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A trecut un an. Patru militari din Batalionul 341 ”Rechinii Albi” Topraisar au fost răniți în Afganistan. Iată numele lor și decorațiile primite

ro

26 Sep, 2017 01:43 4165 Marime text
 
În dimineața zilei de  25 septembrie, în jurul orei 10.30, în urma detonării unui dispozitiv exploziv improvizat, patru militari din Batalionul Protecția Forței ”Rechinii Albi” Topraisar, Constanța, au fost răniți în timp ce executau o misiune de patrulare în provincia Kandahar, Afganistan, potrivit unui comunicat de presă al MApN

Sursa citată mai spune că, după securizarea zonei, militarilor li s-a acordat primul ajutor și au fost evacuați la spitalul militar din Baza Aeriană Kandahar.

 

Sublocotenentul Florin Oprea, plutonierul Eduard-Vlad Romilă, caporalul Marcel Neagu și soldatul Costică-Victor Tarnovschi au fost supravegheați de medicii spitalului bazei, în stare stabilă.


Soldatul Costică-Victor Tarnovschi, care a suferit plăgi superficiale, a fost trimis la infirmeria Batalionul Protecţia Forţei ”Rechinii Albi” şi a rămas în atenţia echipei medicale româneşti.


Ulterior, într-o postare pe Facebook, ministrul Apărări de la acea vremei, Mihnea Motoc, a precizat că militarul îşi va relua în curând activitatea normală.

Anul acesta, la întoarcerea militarilor din misiune preşedintele Klaus Iohannis a semnat Decretul 303, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, numărul 192/17.III.2017, privind decorarea unor cadre militare care fac parte din Batalionul 341 Topraisar, judeţul Constanţa.
 

Potrivit actului normativ contrasemnat de premierul României de atunci, Sorin Mihai Grindeanu, preşedintele i-a decorat pe plutonierii Ioan Sorin Nicolae Bejan şi Gheorghe Adrian Munteanu, dar şi pe caporalul clasa a III-a Esan Metin Giumali, conferindu-le Medalia „Bărbăţie şi Credinţă“ clasa a II-a, cu însemn pentru militari, de război.
 
Decorările au fost făcute la propunerea fostului ministru al Apărării Naţionale, Gabriel Beniamin Leş, „în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru profesionalismul şi curajul de care au dat dovadă pe timpul îndeplinirii unor misiuni în teatrul de operaţii militare din Afganistan, pentru modul exemplar în care au acţionat pentru salvarea camarazilor lor“.
 
Totodată, la data de 28 februarie 2017, preşedintele României, Klaus Iohannis, a mai semnat decretele de decorare a unor cadre militare, tot din Batalionul 341 Topraisar.
 
Cei trei au fost decoraţi de preşedinte „în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru curajul, devotamentul şi spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă pe timpul îndeplinirii unor misiuni în teatrul de operaţii militare din Afganistan, culminând cu incidentul din data de 26 septembrie 2016, în timpul căruia au fost răniţi“, după cum urmează:

- Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de război, sublocotenentului Florin Oprea;
- Medalia Naţională „Serviciul Credincios“ clasa a II-a, cu însemn pentru militari, de război, plutonierului Eduard Vlad Romilă;
- Medalia Naţională „Serviciul Credincios“ clasa a III-a, cu însemn pentru militari, de război, caporalului clasa a III-a Marcel Neagu şi fruntaşului Costică Victor Tarnovschi.
 
Iohannis a mai a conferit Medalia „Bărbăţie şi Credinţă“ clasa I, cu însemn pentru militari, de război plutonierului Octavian Florin Vaţi şi caporalului clasa a III-a Constantin Puiu, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru profesionalismul şi curajul de care au dat dovadă pe timpul îndeplinirii unor misiuni în teatrul de operaţii militare din Afganistan, culminând cu incidentul din data de 26 septembrie 2016, prilej cu care au acţionat în mod exemplar pentru salvarea camarazilor lor. 

Sublocotenentul Oprea s-a întors, din spital, în Afganistan, și s-a alăturat colegilor din Batalionul 341 la începutul lunii noiembrie anul trecut.

Ti-a placut articolul?

Comentarii