Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:04 19 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A putut fi micşorată de zece ori Din 2017, adio, taxă aberantă pe informaţiile de interes public la Medgidia!

ro

23 Apr, 2016 00:00 1661 Marime text

După ce taxa pe informaţiile de interes public practicată la Primăria Medgidia a rezistat vreme de aproape un deceniu, aceasta a fost modificată. Însă această modificare va putea fi aplicată abia din 2017.
 

În urmă cu câteva săptămâni, cotidianul ZIUA de Constanţa relata, pe larg, în mai multe ediţii, despre taxa practicată de Primăria Medgidia pentru informaţiile de interes public. Vreme de mai mulţi ani, o taxă aberantă de 5 lei pentru o copie a unei singure pagini care cuprinde informaţii de interes public a trecut aproape neobservată. Consilierii locali, deşi, recent, cei mai mulţi dintre ei s-au arătat scandalizaţi de această taxă, nu au luat nicio măsură pentru readucerea ei în discuţie.
 
În urma campaniei ample derulate de ZIUA de Constanţa, la Primăria Medgidia, taxa pe informaţiile de interes public va fi diminuată de zece ori, ajungând astfel la un cost accesibil. În şedinţa de Consiliu Local Municipal de joi, aleşii au votat diminuarea taxei de până la zece ori. Semn că se poate şi că se putea face acest lucru demult. Totuşi, taxa diminuată la 0,5 lei pe pagină va intra în vigoare abia de anul viitor.

Citeşte şi
Primăria Medgidia trebuie să reanalizeze taxa pe informaţie: Prefectul Constanţei - „Valoarea de 5 lei/pagina este nejustificată“ (II) (document)
 
Consiliul Local Municipal Medgidia s-a reunit în şedinţa ordinară a lunii aprilie în data de 21 aprilie, la Casa de Cultură „Ioan N. Roman”. La şedinţă au fost prezenţi 18 dintre cei 19 consilieri, iar pe ordinea de zi au fost supuse votului opt proiecte de hotărâre. Primul punct de pe ordinea de zi a vizat menţinerea în anul 2017 a taxelor şi impozitelor locale stabilite pentru anul fiscal 2016, cu excepţia taxei de eliberare, la cerere, de fotocopii ale documentelor solicitate în baza Legii 544/2001, care a scăzut la 0,5 lei pe pagină.
 
„În urma discuţiei cu domnul prefect din data de 12 aprilie, analizând documentaţia transmisă de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, de Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic şi sfătuindu-mă şi cu domnul prefect, am ajuns la concluzia că, în şedinţa următoare de Consiliu Local, care va avea loc pe data de 21 aprilie, pot să propun un proiect de hotărâre pentru reducerea taxei pentru documentele care fac obiectul Legii 544/2001 a informaţiilor de interes public, de la tariful de 5 lei/pagină, care a fost aprobat până acum, la un tarif de 0,50 lei pe pagină. Propunerea are în vedere transparentizarea informaţiilor de interes public către cetăţeni şi, de asemenea, este în concordanţă cu Legea Finanţelor publice locale. Ea intră însă în vigoare începând cu 1 ianuarie 2017, potrivit prevederilor în vigoare“, a declarat, în urmă cu câteva zile, când propunerea era în elaborare, primarul Marian Iordache, iniţiatorul proiectului de hotărâre

Citeşte şi 

Se „ridică barierele“ la Primăria Medgidia: Taxa de butic pe informaţiile de interes public se modifică… de anul viitor 
 
Pe lângă acest proiect de hotărâre care a vizat taxele şi impozitele locale, aleşii locali au avut de votat şi alte şapte propuneri. Trei dintre acestea nu au întrunit însă numărul necesar de voturi pentru a fi aprobate. Este vorba despre „actualizarea inventarului unor bunuri ce aparţin domeniului public al municipiului Medgidia“; „aprobarea prelungirii valabilităţii Planului Urbanistic General al Municipiului Medgidia”, până la data de 30 decembrie 2016, precum şi completarea anexei nr. 5 la HCL nr. 73/30.06.2011, referitoare la competenţele şi responsabilităţile delegate SC Apollo Ecoterm SRL în legătură cu spaţiile verzi şi parcurile care au făcut obiectul proiectului „Reabilitare şi modernizare spaţii verzi şi parcuri”, în vederea efectuării lucrărilor de întreţinere a spaţiilor verzi şi curăţeniei în spaţiile aferente.

Ti-a placut articolul?

Comentarii