Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:51 21 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost publicată Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Salarii din familia Apărare, ordine publică și securitate națională (document)

ro

29 Jun, 2017 06:11 29892 Marime text
 
Aseară, a fost publicată, în Monitorul Oficial al României nr. 0492/28 Iunie 2017 Legea-cadru nr. 153 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice

Actul normativ are aproape 150 de pagini.

Dintre cele publicate am ales, deocamdată, Familia ocupațională de funcții bugetare ”Apărare, ordine Publică și Securtitate națională”, pe care le puteți accesa integral și în monitorul la care facem referire de la pagina 82 la pagina 98.

Aici veți găsi toate salariile/soldele de la șeful Statului Major General până la gradul de soldat dar și situațiile specifice de acordarea drepturilor.

Legea salarizării prevede o creştere etapizată a salariilor bugetarilor cu 56%, într-un buget de 32 de miliared de lei până în 2020 şi 43 de miliarde până în 2022, potrivit ministrului Muncii.

"Legea este în conformitate cu programul de guvernare aprobat de Parlamentul României şi prevede o creştere etapizată a salariilor bugetarilor cu 56 la sută, pe o anvelopă bugetară de 32 de miliarde de lei până în 2020 şi de 43 de miliarde de lei până în 2022. La baza piramidei salariale, creşterile sunt de peste 100 la sută, ajungând şi la 300 la sută, cum este cazul în apărare, dar scad în vârf, acolo unde unele salarii erau atât de mari încât disproporţia nu putea fi corectată nici măcar la nivelul anului 2022" declara Lia Olguţa Vasilescu, la momentul adoptării legii.
 
Reamintim că, ieri, președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat astăzi, decretul de promulgare al Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
 
Klaus Iohannis susține necesitatea de creștere a veniturilor salariale, în mod sustenabil, pentru îmbunătățirea nivelului de trai al românilor.
Este evident faptul că România are nevoie de un cadru legislativ care să introducă ordine în sistemul public de salarizare, astfel încât să fie eliminate inechitățile și disfuncționalitățile salariale.
 
În același timp, Președintele României susține necesitatea unei creșteri sustenabile a salarizării în sectorul bugetar, care să asigure motivațiile adecvate și performanțele necesare din partea tuturor beneficiarilor.
Legea salarizării în sectorul bugetar este un proiect asumat, la nivel guvernamental și parlamentar, de către Partidul Social Democrat, ca parte esențială a programului de guvernare al actualei coaliții politice. În acest sens, este responsabilitatea PSD-ALDE să asigure dezvoltarea echilibrată și să concilieze obiectivul de creștere a salariilor cu cel de păstrare a stabilității macroeconomice și bugetare a României.
 
Președintele României atrage atenția că aspectele problematice ale legii se impun a fi corectate de Guvern și Parlament de-a lungul perioadei de aplicare a legii.
 
Coaliția aflată la guvernare are obligația să se asigure că legea salarizării va produce rezultate conform promisiunilor făcute, fără a genera dezechilibre în economie și implicații negative asupra bugetului public. În acest sens, aplicarea legii trebuie corelată cu angajamentele României din Pactul de Stabilitate și Creștere, în vederea păstrării deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB.
 
Această lege ar trebui să rezolve problemele salariale existente în sectorul public, fără să creeze altele.
 
Orice ajustări ulterioare, menite să asigure spațiul bugetar destinat salarizării, trebuie să fie făcute în mod transparent, credibil și responsabil, fără a fi afectate alte sectoare importante pentru dezvoltarea economiei, respectiv investițiile și proiectele de infrastructură asumate la nivel guvernamental, mai spune în prezentare președintele Iohannis.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii