Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:41 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

8 septembrie - Ziua Internaţională a Solidarităţii Ziariştilor

ro

08 Sep, 2021 09:31 1277 Marime text
  • Ziua Internaţională a Solidarităţii Ziariştilor a fost instituită în anul 1958 de către Organizaţia Internaţională a Jurnaliştilor, în memoria ziaristului ceh Iulius Fucik, executat de nazişti la 8 septembrie 1943. 
 
Jurnalismul reprezintă activitatea de a strânge, a analiza, a verifica și a prezenta informații referitoare la evenimentele curente, incluzând tendințe, rezultate și persoane. Jurnaliștii au responsabilitatea morală de a prezenta obiectiv un subiect, de a fi verificat și prezentat în natura adevărului.
 
De la începuturile sale, până în momentul de față, jurnalismul a străbătut un drum spre inițiere, de la statutul de hobby sau pasiune evoluând până la ceea ce este în zilele noastre și anume, o ocupație. Despre același eveniment, pe una și aceeași temă s-ar putea scrie știri, articole, reportaje, anchete, pamflete sau și interviuri. Deci, conținutul ar putea fi, în general, același, diferă doar prezentarea. Opera ziaristică combină aspectul estetic cu cel științific.

Ziua Internaţională a Solidarităţii Ziariştilor a fost instituită în anul 1958 de către Organizaţia Internaţională a Jurnaliştilor, în memoria ziaristului ceh Iulius Fucik, executat de nazişti la 8 septembrie 1943.
 
Creatorii spațiului public virtual, formatori ai opiniei publice, sau „câinii de pază al democrației”, jurnaliștii au un rol esențial în țările democratice. Fără ei, nu am avea o agendă publică comună, nu am cunoaște noutățile de zi cu zi și, poate cel mai important, nu am putea ști și critica injustițiile sau abuzurile celor care ne guvernează. Chiar dacă în România presa nu are o organizație unică sau o lege care să îi guverneze activitatea, statutul jurnalistului este special, datorită dreptului publicului de a fi informat, corelat cu dreptul inviolabil la libera exprimare al jurnalistului. Datoria principală, indiferent de tipul de jurnalism practicat este informarea corectă a publicului. Profesia are propriul cod deontologic care enumeră câteva principii care stau la baza practicii jurnalistice, dar spre deosebire de medici, magistrați sau aviatori, oricine poate deveni jurnalist, fără să aibă nevoie de o acreditare specială. Nu oricine, însă, poate deveni un jurnalist profesionist și recunoscut, iar drumul către performanță începe întotdeauna de jos.
 
Jurnaliștii sunt uniți prin breasla lor, iar atunci când e cazul, ziarele, posturile TV, jurnaliștii independenți sau radiourile își unesc forțele pentru a se susține unii pe ceilalți.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii