Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:11 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

25 aprilie - Ziua Forțelor Terestre. Mesajul ministrului Apărării Naționale

ro

25 Apr, 2022 10:37 1617 Marime text
Ministrul Apărării Naționale, foto: Facebook/ Vasile Dîncu

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a transmis luni pe pagina de Facebook a MApN, un mesaj cu ocazia Zilei Forţelor Terestre, celebrată anual la 25 aprilie.

El a urat militarilor şi personalului civil din cadrul acestei categorii de forţe, în activitate, în rezervă sau retragere, sănătate şi succes în îndeplinirea tuturor misiunilor, dar şi „La mulţi ani" tuturor celor care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
 

„Îl pomenim astăzi, în cea de a doua zi a Sfintelor Sărbători Pascale, după rânduiala Bisericii Ortodoxe Române, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă.

În calendarul tradiţiilor noastre militare, acest mare sfânt creştin este patronul spiritual al Forţelor Terestre Române, ca o recunoaştere a dăruirii, curajului şi devotamentului ostaşilor care au activat, în trecut, sau încadrează, în prezent, unităţile acestei importante categorii de forţe a armatei noastre.

Gândurile mele se îndreaptă, în această zi, în primul rând către toţi cei care şi-au dat viaţa pentru ţară, de-a lungul vremurilor, ştiuţi sau neştiuţi", a transmis ministrul.


Cu o istorie bogată, plină de momente luminoase, dar şi de grele încercări, trecute, cu sacrificii şi suferinţe, dar şi cu mândrie şi glorie, în marile bătălii în care au fost angrenate de la crearea Armatei României, Forţele Terestre Române se află în faţa unei perioade pline de provocări, în care securitatea regiunii este puternic încercată de un conflict declanşat în Ucraina vecină.  
 

„Căliţi în multiplele misiuni internaţionale, executate în ultimele trei decenii în teatrele de operaţii desfăşurate sub egida NATO, ONU sau UE pe mai multe continente - în Europa, în Balcanii de Vest, în Asia, unde au luptat în Irak şi Afganistan, în Africa - în multiple misiuni de menţinere a păcii, precum şi în alte misiuni sau exerciţii multinaţionale de amploare desfăşurate peste hotare sau acasă, alături de forţele celor mai avansate armate ale lumii, militarii Forţelor Terestre Române, de la ostaşi la generali, au demonstrat zi de zi, prin rezultatele lor, că sunt cea mai de preţ resursă a acestei categorii de forţe şi că merită renumele de desăvârşiţi profesionişti pe care şi l-au clădit", subliniază ministrul Apărării.


Începând cu anul viitor vor fi alocate două procente şi jumătate din PIB pentru apărare și va exista posibilitatea de accelerare a importantelor programe de modernizare şi înzestrare esenţiale pentru adaptarea Forţelor Terestre şi a tuturor categoriilor de forţe ale Armatei României la realităţile actualului mediu de securitate, precizând că acest este prioritatea majoră a mandatului său de ministru. 
 

„În acelaşi timp, pentru atingerea obiectivului strategic de a oferi României armata performantă de care are atâta nevoie în aceste momente, pe lângă asigurarea echipamentelor de ultimă generaţie, care au început deja să intre în dotarea structurilor militare române, este esenţial să ne concentrăm şi pe îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale militarilor noştri - activi, în rezervă sau în retragere, ale salariaţilor civili ai ministerului nostru, precum şi ale familiilor lor.

Performanţa profesională de înalt nivel trebuie motivată prin condiţii de muncă la nivelul celorlalte armate NATO, printr-un sistem de salarizare decent, prin pensii echitabile asigurate tuturor rezerviştilor, indiferent de data trecerii în rezervă.



Am făcut din aceasta prioritatea majoră a mandatului meu de ministru şi suntem mai aproape cu fiecare zi de atingerea acestui deziderat", afirmă ministrul Apărării. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii