Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:58 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

20 octombrie – Ziua mondială a statisticii. Importanța ei pe timp de pandemie

ro

20 Oct, 2020 00:00 1380 Marime text
  • 20 octombrie este, an de an, ziua mondială a statisticii.
 
Centralizarea unor date exacte ajută guvernele să adopte măsuri necesare dezvoltării. Într-o democrație, toți cetățenii au nevoie de statistici, întrucât acestea sunt esențiale în evaluarea performanțelor celor care decid. La 20 octombrie, este salutată munca statisticienilor care îşi îndeplinesc misiunea cu profesionalism.
 
În România, Statistica oficială a fost înființată în vara anului 1859, de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, fiind printre primele instituţii create după unirea Principatelor.
 
În acest an, noul coronavirus a făcut ca să fie prezentate statistici zilnic privind răspândirea virusului. Toată lumea își actualizează cifrele pandemiei și sunt făcute studii pe perioade medii pentru a găsi soluții pentru prevenire.
 
În România, Institutul Național de Statistică colaborează cu Institutul Național pentru Sănătate Publică pentru a avea cifre cât mai precise legate de răspândirea COVID-19 în țară.
 
Institutul Naţional de Statistică, în calitate de principal producător de date statistice oficiale, responsabil de coordonarea tuturor activităţilor la nivel naţional privind dezvoltarea, elaborarea şi difuzarea statisticilor europene, este orientat către atingerea, într-o perspectivă apropiată, a unor performanţe metodologice şi tehnice funcţionale, recunoscute pe plan intern şi internaţional, situate la un nivel comparabil cu performanţele celor mai avansate institute naţionale de statistică din statele membre ale UE. Institutul Naţional de Statistică are misiunea de a satisface nevoile de informare ale tuturor categoriilor de utilizatori de date şi informaţii statistice, prin colectarea, producerea şi diseminarea datelor în conformitate cu Legea organizării şi funcţionării statisticii oficiale în România Nr. 226/2009, cu Regulamentul (CE) Nr. 223/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene şi cu Codul European de Practici în Statistică, necesare pentru fundamentarea deciziilor privind dezvoltarea economică şi socială a ţării şi pentru cunoaşterea şi informarea opiniei publice asupra realităţilor societăţii româneşti.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii