Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:08 15 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

20 de țări, printre care și România, creează o rețea pentru traficanții de persoane în timpul unui hackathon. Detalii

ro

21 Sep, 2022 11:32 1293 Marime text

victime pentru exploatare sexuală, foto: europol.europa.eu La 6 septembrie 2022, o zi de acțiune comună EMPACT, coordonată de Țările de Jos, a vizat rețelele criminale care utilizează site-uri web și platforme de social media pentru a recruta victime pentru exploatare sexuală. Acest prim hackathon online, la nivelul UE, împotriva traficului de ființe umane, susținut de Europol și Eurojust, a implicat autorități de aplicare a legii din 20 de țări.


Ziua de acțiune a reunit 85 de experți din diferite autorități de aplicare a legii din UE la Academia de Poliție Olandeză din Apeldoorn. Aceștia s-au concentrat pe combaterea rețelelor criminale care folosesc rețelele sociale, internetul de suprafață și dark web pentru a desfășura trafic de persoane. În comparație cu alte domenii criminale, precum traficul de droguri sau traficul de arme, este mai dificil să identificăm indicatorii traficului de ființe umane într-un mediu online. Această zi de acțiune comună a adunat informații criminale pentru a determina acești indicatori, ca parte a luptei împotriva rețelelor criminale care folosesc mediul online pentru a exploata persoanele cele mai vulnerabile. În special, anchetatorii au vizat traficanții de ființe umane care încercau să-i ademenească pe refugiați ucraineni. Internetul și traficul de persoane sunt interconectate., scrie Europol 


Multe platforme de social media, aplicații de întâlniri și grupuri private online sunt „deturnate” de persoane implicate în traficul de persoane în scopul exploatării sexuale sau prin muncă. Acești indivizi încearcă să inducă în eroare forțele de ordine și să evite detectarea.


Deși acțiunile s-au concentrat în principal pe traficul de ființe umane în scopul exploatării sexuale, ofițerii au căutat și piste pentru identificarea altor forme de exploatare, inclusiv exploatarea prin muncă. Anchetatorii au reușit să exploreze o gamă largă de site-uri web și alte platforme online pentru traficul de ființe umane și alte activități criminale. Aceste platforme includ social media, platforme de întâlniri, platforme de publicitate și ajutor, forumuri și aplicații de mesagerie. Anchetatorii au verificat, de asemenea, platformele de pe dark web în legătură cu traficul de ființe umane și exploatarea sexuală a copiilor online.


Țări participante: Austria, Albania, Belgia, Danemarca, Franța, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Lituania, Țările de Jos, Portugalia, Polonia, România, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, Regatul Unit și Ucraina. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii