Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:15 28 05 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

1917-2022 105 ani de la producerea celei mai mari catastrofe feroviare din România. Pios omagiu comandorului de marină Alexandru Cătuneanu

ro

14 Jan, 2022 12:08 785 Marime textÎn accidentul de la Ciurea, și-a găsit sfârșitul și comandorul de marină Alexandru Cătuneanu, cel care a pus bazele Hidrografiei în țara noastră şi a realizat prima hartă de navigație pentru coasta României de la Marea Neagră. Harta, întocmită de comandorul Cătuneanu, a fost premiată cu medalia de aur la Expoziția Universală de la Paris, în anul 1900.


Postarea de pe pagina de Facebook a Forțelor Navale Române Aducem un pios omagiu comandorului de marină Alexandru Cătuneanu și celor aproximativ 1000 de oameni, militari și civili, care și-au pierdut viața în cea mai mare catastrofă feroviară produsă în România, în urmă cu 105 ani, la 13 ianuarie 1917, în comuna Ciurea din județul Iași.
Tragicul eveniment a avut loc în contextul Primului Război Mondial, când un tren arhiplin, cu oameni care se retrăgeau din calea războiului, a deraiat în apropiere de gara din Ciurea.

În accidentul de la Ciurea, și-a găsit sfârșitul și comandorul de marină Alexandru Cătuneanu, cel care a pus bazele Hidrografiei în țara noastră şi a realizat prima hartă de navigație pentru coasta României de la Marea Neagră. Harta, întocmită de comandorul Cătuneanu, a fost premiată cu medalia de aur la Expoziția Universală de la Paris, în anul 1900.Reamintim că anul trecut, în luna iunie, Primăria Comunei Ciurea a amplasat bustul comandorului Alexandru Cătuneanu în Parcul Memorial „Ciurea 1917”, în prezența autorităților publice locale și județene, a strănepotului comandorului Cătuneanu, precum și a reprezentanților Forțelor Navale Române.

Forțele Navale Române și Primăria Comunei Ciurea, jud. Iași, au început, în anul 2016, o serie de activități dedicate cinstirii memoriei comandorului Alexandru CĂTUNEANU, care cuprinde simpozioane, realizarea unei troițe la locul producerii catastrofei feroviare de la Ciurea, în cinstea tuturor victimelor tragicului accident, acordarea denumirii „Comandor Alexandru Cătuneanu” Școlii Gimnaziale din satul Lunca Cetățuii, precum și participarea elevilor din comună la programul „Cadet în Forțele Navale”.
Sursa foto: Facebook/ Forțele Navale Române  
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii