Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

10 august 1856 Prima grădină botanică din România. Cum arată cea de pe malul lacului Techirghiol (galerie foto)

ro

10 Aug, 2020 00:00 2238 Marime text
  • Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iaşi este cea mai veche de acest tip din România.
  • Grădina Botanică de la Techirghiol poate fi vizitată nu doar de locuitorii judeţului Constanţa, ci şi de turiştii care ajung vara pe litoral şi în staţiunea Techirghiol.


Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iaşi este cea mai veche de acest tip din România.


A fost înfiinţată în 10 august 1856 de cel ce îi dă numele acum, Anastasie Fătu, medic şi naturalist, pe o proprietate cumpărată de acesta.


Prima grădină, înfiinţată în 1856 de Anastasie Fătu la Râpa Galbenă, a existat până la moartea creatorului ei, în 1886, când terenul a fost vândut de către urmaşii lui.


În 1873, Societatea de Medici şi Naturalişti din Iaşi înfiinţează o a doua grădină botanică, în apropiere de cea veche. Sarcina de organizare a acesteia revine lui Dimitrie Brândză, iar majoritatea plantelor au fost donate de către Anastasie Fătu. Unele dintre plantele cultivate atunci mai există şi astăzi, în curtea Muzeului de Istorie Naturală.


În 1921, profesorul Alexandru Popovici înfiinţează o grădină botanică nouă în spatele clădirii Universităţii noi, unde construieşte şi mici sere, folosite pentru creşterea plantelor tropicale. Această locaţie se păstrează pentru mai bine de 40 de ani, până în 1963. În acest an se hotărăşte mutarea grădinii în spaţiul actual, pe Dealul Copoului, sub supravegherea profesorului Emilian Ţopa, pentru ca aceasta să satisfacă cerinţele de învăţământ.


Astăzi, Grădina Botanică din Iaşi acoperă o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare, fiind una din cele mai mari din Europa. Adăposteşte peste 600 de soiuri de trandafiri şi are secţie specială pentru nevăzători.


Grădina Botanică de la Techirghiol poate fi vizitată nu doar de locuitorii judeţului Constanţa, ci şi de turiştii care ajung vara pe litoral şi în staţiunea Techirghiol.

Oraşul Techirghiol a implementat cu succes proiectul „Arta grădinăritului transfrontalier la Marea Neagră“, finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România -Bulgaria 2007-2013. Proiectul a avut ca obiectiv înfiinţarea unei grădini botanice la Techirghiol, modernizarea Grădinii Botanice şi a facilităţilor pentru turişti de la Balcic, Bulgaria, fiind încurajate iniţiativele comune transfrontaliere şi strategiile în domeniul turismului. Mai mult decât atât, au fost create 16 noi locuri de muncă, zece la Techirghiol şi şase la Balcik.
 
Cei cinci parteneri ai proiectului, autorităţi şi instituţii publice - Consiliul Local Techirghiol şi Universitatea „Ovidius“ Constanţa (România) şi Centrul Cultural „Palatul Balchik“, Grădina Botanică Balchic, Universitatea Sofia şi Primăria Balcic (Bulgaria) -, au participat activ la implementarea proiectului, contribuind la dezvoltarea unui nou produs turistic transfrontalier.
 
Bugetul total al proiectului, care a fost implementat în perioada iulie 2013 - martie 2016, a fost de 1.228.217,86 de euro, din care valoarea eligibilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională este de 1.041.774,39 de euro, cea aferentă bugetului naţional - 159.668,32 de euro, 26,775,15 de euro reprezentând contribuţia partenerilor din cadrul proiectului.


Citește și:

Inaugurare la Techirghiol Iulian Soceanu - „Aşezăm pe harta turismului Grădina Botanică, obiectiv de interes judeţean“ (galerie foto)

Au început lucrările la amenajarea Grădinii Botanice din Techirghiol
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii