Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:21 24 11 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Notarul Mariana Iosif, amazoana fumatorilor de pipa

ro

25 Feb, 2009 02:40 10492 Marime text

pipa_.jpg„Fumatul de pipă trebuie asociat cu un pahar de vin bun sau de coniac, lucru ce duce uşor către discuţii interesante şi relaxante"

„O viaţă cu pipa e mai interesantă decât să pufăi ţigări fără să meditezi", spune un fumător din muştiuc. Şi parcă ne vine să-l credem.

BE037718.jpgCei care preferă lemnul înconvoiat, cu un căuş care primeşte în el cantitatea potrivită de tutun, nu se pot debarasa cu uşurinţă de obicei. Sau poate că nici nu vor... Imaginea lupilor de mare cu bărbi şi mustăţi lungi ne-aduce parcă aminte de povestirile copilăriei. Iar realitatea ne demonstrează că oamenii mării sunt mai atraşi de obiceiul pufăitului meditativ decât de cel al trasului cu nesaţ din filtrul ţigaretei. Aşadar, pornim pe urma lor, a împătimiţilor de pipă. Nu ne trebuie mult până să îi găsim. Asociaţia Pipa Club România a luat naştere în Constanţa, pe 24 februarie 2003, şi are ca număr de ordine 301/A/2003. Fondatori i-au fost Lucian Adamescu, Adrian Bănică, Şerban Berescu şi Cristian Andrei Carabatache. Scopul: „ducerea unei campanii de informare şi convingere pentru abandonarea oricărui gen de fumat prin inhalare, a fumatului intensiv şi determinarea, din motive de sănătate şi rafinament, de a adera la un mod de a fuma ocazional şi moderat, respectiv fumatul pipei. „Scopul asociaţiei a devenit deja anacronic în contextul nenumăratelor campanii anti-fumat. Însă trebuie să ştiţi că pipa are un farmec aparte. Este un obicei pe care eu îl am de pe vremea când eram comandant de navă. Iar asociaţia noastră are ca scop întâlnirile celor care preferă acest gen de relaxare", spune Şerban Berescu, membru fondator al Asociaţiei Pipa şi director general adjunct al Autorităţii Navale Române.

Serban_Berescu_director_ANR.jpgFumătorii fără fumuri

Spune că nu are multe pipe, aşa cum au colecţionarii înrăiţi, ci numai „vreo două, trei". „Este un obicei des întâlnit în lumea marinarilor. Este specific acestei categorii de oameni. Dar noi avem ceva aparte în asociaţie: un membru de sex feminin", mai spune „lupul de mare". Cu greu reuşim să aflăm cine este doamna fumătoare de pipă, asemenea pictoriţei mexicane Frida Kahlo. Este vorba despre notarul Mariana Iosif, care nu s-a sfiit să-şi arate pasiunea. Are o pipă veche, subţire şi elegantă, ca şi posesoarea. O ţine într-un dulap din biroul în care-şi desfăşoară activitatea notarială şi se uită cu multă mândria la „pipa ei de doamnă". A aparţinut unei femei din înalta societate şi i-a fost făcută cadou de către colegii de asociaţie. Povesteşte cum s-a integrat în grupul fumătorilor de pipă: „Au venit la mine să facă asociaţia, să o înscrie. Şi am văzut că nu au nicio femeie şi le-am zis: «Mă înscriu şi eu, ca să aveţi şi voi o sămânţă de femeie». Aşa am ajuns printre fumătorii de pipă. De fapt, eu m-am lăsat de fumat de ceva vreme. Şi trebuie să mai ştiţi ceva... sufletul asociaţiei este Carabatache... el ştie totul despre pipe". Un alt membru de vază al Pipei constănţene este Oleg Danovski jr, colecţionar, dar şi fumător înrăit. Asemenea Marianei Iosif, şi Şerban Berescu ascunde un secret, despre care spune că nu îi face onoare: „De vreo doi ani m-am lăsat de tot de fumat, deci mi-e ruşine să spun că nu prea mai am ce să caut în asociaţie. De altfel, mă duc din ce în ce mai rar la întâlniri". Adjunctul ANR-ului povesteşte că fumatul de pipă trebuie asociat cu un pahar de vin bun sau de coniac, lucru ce duce uşor către „discuţii interesante şi relaxante".

{mos_ri:Mariana Iosif} 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • observator 22 Mar, 2009 21:20 o poza cu fumatoarea voastra? tata, ce publicitate ii faceti!la barza chioara, dumnezeu ii face cuib!