Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:38 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu deputatul Gheorghe Dragomir, preşedintele PNL Constanţa s-a terminat Tema a fost - „Ce vor primi liberalii de la administraţia Mazăre- Constantinescu, după alegeri"?

ro

05 Jun, 2012 14:16 3381 Marime text

gheorghe_dragomir_1_.jpgIndiferent de partidul care trece din Opoziţie la Putere, asistăm întotdeauna la o „furie" a schimbărilor şefilor de instituţii, la conducerea deconcentratelor. Oamenii de partid sunt înlocuiţi de oameni de partid, dar din alt partid. În pofida oricăror posibile indignări, aceasta este o cutumă aproape instituţionalizată în România. Aflăm miercuri care sunt propunerile oficiale ale liberalilor pentru instituţiile cu reprezentare locală. În urmă cu un an de zile, invitatul Interviului Online declara că PNL „va avea un viceprimar şi un vicepreşedinte de Consiliu Judeţean, oameni deosebiţi, cu notorietate, unii poate mai noi în politică, dar oameni de nădejde care vor şti să reprezinte interesele constănţenilor şi ale judeţului şi municipiului". Aflăm miercuri de la preşedintele liberalilor constănţeni dacă viceprimarul Constanţei şi vicepreşedintele CJ au fost deja desemnaţi în forurile interne ale partidului, dar şi în ce fază se află negocierea pentru aceste funcţii în cadrul USL.

Nu în ultimul rând, Gheorghe Dragomir va vorbi despre desfăşurarea campaniei electorale şi despre localităţile în care PNL are şanse să câştige alegerile de duminică.

Miercuri de la ora 13.00 în direct pe www.ziuaconstanta.ro, deputatul Gheorghe Dragomir, preşedintele PNL Constanţa explică cine pierde şi cine câştigă după momentul 10 iunie, cum se vor simţi reprezentaţi liberalii de viitoarea conducere a municipiului şi judeţului şi cum se va impune PNL în administraţie după alegeri.

Realizator: Lavinia SICLITARU

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebarile redactiei:

gheorghe_dragomir_2_.jpg1. Până nu de mult, PNL Constanţa critica vehement administraţia locală şi judeţeană. Acum aţi fraternizat...Eu încă mai cred că a fost o decizie luată la nivel naţional, căreia pur şi simplu nu aveaţi cum să vă opuneţi..

Gheorghe Dragomir: Este o alianta politica - castigarea alegerilor locale, parlamentare si prezidentiale. Acesta este scopul USL. Daca noi am fi gandit prin prisma propriei organizatii, noi ne-am fi dorit candidati proprii. Pana la urma, liderii nationali au avut dreptate, uitandu-ne in sondaje. Dupa locale, vom avea probleme. Parlamentul ar putea ramane fara cvorum. Si atunci avem noroc ca vine vacanta parlamentara si apoi alegerile generale. Din punctul meu de vedere aceasta jumatate de an este ratat din punct de vedere parlamentar. Daca ramane in vigoare legea votului uninominal pur, USL va castiga alegerile. Din punct de vedere al reprezentarii nu este corect, din punct de vedere al stabilitatii este insa cea mai buna alegere. Toate partidele isi doresc intoarcea la votul pe liste din 2016. Nu este lege perfecta. 

2. Efectele insistentei cu care guvernarea PDL a urmărit între 2009 şi 2010 să-şi impună clientela în posturile de conducere din administraţie au putut fi simţite concret în bugetele instituţiilor în cauză. În multe situaţii, acestea au trebuit să plătească câte două-trei salarii: al directorului impus de PDL, al directorului susţinut de PNL- care după ce a fost demis a dat în judecată instituţia, a câştigat procesul şi a trebuit să fie repus în drepturi- şi, uneori, şi pe cel al directorului numit de PSD, dat şi el afară fără respectarea legii. PNL Constanta cum va acţiona fata de cele întâmplate anii anteriori?

Mi se pare total incorect sa incalci legea. Daca au fost numiti doar pentru faptul ca apartin unui partid politic, cred ca trebuie facuta o evaluare, daca au probleme de comportament, daca au probleme de activitate. Din ce stiu Ministerul Transportuirilor a cerut ca oamenii din subordinea sa fie evaluati si fostii si actuali directori. Sunt numiri deocamdata provizorii si la companii unde nu au fost posturi ocupate prin concurs ci politic. Si la nivelul ministerului Economiei se vor face evaluari.

 

3. Că vreţi sau nu să recunoaşteţi, USL Constanţa nu face acum excepţie de la regulă şi schimbă oamenii cu carnet de PDL cu propria clientelă politică. Nu trebuie uitat însă nici o clipă faptul că „epurarea" de acum se face cu instrumentele legale create de vechea guvernare. Cum va explicaţi existenta a două posturi de subprefect la Constanţa, caz unic în ţară?

  In Consiliile de Administratie unde statul este administrator se doresc asa cum spuneam aceste evaluari pe criterii de performanta. Toate numirile sunt provizorii, pentru ca la nivelul unor companii se vorbeste deja de management privat.Acolo unde vorbim despre functionari publici se va respecta cu siguranta legea functionarilor publici iar acolo unde se vor face abuzuri cred ca cine greseste trebuie sanctionat. In privinta subprefectului de Constanta, in negocierea cu minoritatile s-au facut negocieri si practic din cate cunosc eu, postul UDTTMR este cel de-al doilea post de subprefect la Constanta. Totul este pana in decembrie provizoriu. Si prefectul si subprefectii sunt provizorii.

 

4. Care sunt instituţiile la conducerea cărora liberalii îşi vor numi reprezentanţi? Numirile la deconcentrate ar putea isca mari neînţelegeri între PNL şi PSD?

Daca ni se va cere si vom propune ca oamenii nostri sa ocupe functii in deconcentrate, pana la sustinerea concursului, putem garanta profesionalismul acesta. Daca se vor organiza concursuri noi ii vom incuraja sa mearga si sa le sustina si cel mai bun sa castige.

5. Chiar daca nu aveţi candidaţi proprii la nivelul Primăriei Constanta şi a Consiliului Judeţean, vă aflaţi în campanie electorală în judeţ. Aţi anunţat în urma cu câteva luni că viitorul primar de la Mangalia vă doriţi să fie liberal. Care este candidatul liberal din cei 10 competitori care luptă pentru Mangalia?

Cristian Radu va fi primarul Mangaliei si ni-l asumam

6. În localităţile în care au existat discuţii între organizaţiile locale ale PNL şi PSD şi nu există un protocol USL, filialele dvs au libertatea să decidă pe cine susţin în lupta electorală de la nivelul Consiliului Judeţean?

Toate localitatile sustin candidatul USL pentru Consiliul Judetean.

7. În ce alte localităţi vă pregătiţi de victorii clare pe 10 iunie?

Din 41 de localitati unde avem candidati PNL, in 35 vom castiga. Nu avem sanse la Dobromir, Dumbraveni, Agigea, Pestera, Rasova. Mai avem ermotii la Castelu si Poarta Alba si in rest se joaca – 23 August, Adamclisi, Albesti, Baneasa, Cernavoda, Cogealac, Comana, Corbu, Costinesti, Deleni, Fantanele, Limanu, Gradina sunt sanse egale, la Harsova, la Istria, la Mangalia avem prima sansa, la Medgidia nu avem emotii, Mereni,  Mihail Kogalniceanu, Ovidiu la fel vom castiga, la Mircea Voda vom castiga cu sprijinul Partidei Rromilor, Murtfatlar va fi castigat de PNL prin Nelu Vladoi, la Navodari, conform spusele staff-ului candidatului vom castiga, la Negru Voda este surpriza mea placuta, un candidat care si-a facut o campanie foarte buna si avem sanse egale, la Nicolae Balcescu si Oltina putem spune de pe acum ca avem primari, la Pecineaga lupta va fi destul de grea, credem noi ca avem prima sansa. La Poarta Alba va fi foarte greu, la Sacele si Seimeni dar si la Techirghiol vom avea primari. La Topalu avem un candidat tanar care credem noi ca va confirma. Valu lui Traian va avea de asemenea primar liberal. 

8. Consideraţi că după locale, veţi avea un număr insuficient de consilieri ca să puteţi spune că din 11 iunie veţi putea echilibra situaţia pe eşichierul politic local? În Consiliul judeţean sau în Consiliul Local? PNL va avea sau nu viceprimar la Constanta şi vicepreşedinte de Consiliu Judeţean?

Din punct de vedere al primarilor si consilierilor locali din judet, da, daca vorbim de consilieri judeteni, nu. La primaria Constanta este posibil sa optam pentru functia city manager si PNL va opta pentru un tanar. La Consiliul Judetean, putem pune un vicepresedinte conform protocolului USL. Daca nu se va respecta, ne vom adresa conducerii USL de la Bucuresti. 

9. A fost mult, puţin a mai rămas. Ne apropiem de finalul campaniei electorale. Ca lider de partid cum aţi descrie parcursul acesteia? Criza a afectat şi bugetele de campanie ale partidelor?

Sigur ca bugetele sunt din ce in ce mai mici si fiecare dintre sustinatori au avut la randul lor probleme, prin urmare darnicia lor a scazut. A fost o campanie grea, pentru ca s-a dus pe doua paliere: unul cu USL contra celorlalti, mai complicat a fost acolo unde suntem impreuna si a trebuit sa ne confruntam direct cu PSD. De multe ori ne-a fost greu sa-i facem sa inteleaga pe colegii nostri sa duca o campanie civilizata fata de ceilalti contracandidati. 

10. În calitate de finanţist, ne interesează să cunoaştem părerea dvs vizavi de politica fiscală a guvernului Victor Ponta?

Codul fiscal nu se poate modifica abuziv. Nu doar in cazul TVA ci toate celelalte modificari fiscale trebuie schimbate prin modificarea codului fiscal. Eu sper ca pana in toamna sa avem proiecte definitivate, perioade de stabilitate bine definite si o data ce vom avea un parlament puternic vom putea adopta toate aceste masuri fiscale, sigur gradual. Nu se puteau face minuni peste noapte.

11. M-ar interesa totodată o opinie personală legată de taxa de solidaritate pe care acelaşi guvern USL doreşte s-o instituie. Este „taxa de solidaritate" în realitate o tăiere de salarii „ambalată" în această formulă?

Nu sunt de acord cu taxa de solidaritate si cu nicio majorare de impozite si taxe. Relaxarea fiscala este una din masurile cerute de liberali si care prin aplicare lor vor duce la crestere economica si crearea de locuri de munca.

12. Cum vedeţi evoluţia colaborării în cadrul USL după alegerile locale în teritoriu?

Se va imbunatati vizibil cu siguranta, pentru ca vom depasi tensiunile din campanie. Nu ne asteptam la concesii ci sa ne respectam.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii