Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şorici, Jipa şi Mihaela Rădulescu, puşi sub acuzare Cinci persoane duse la arestare în cazul percheziţiilor DIICOT de la Constanţa

ro

22 Oct, 2012 01:26 8243 Marime text
motorina_mascati.jpg„Din declaraţiile date de învinuiţi şi de martorii din dosar reiese că era de fapt motorină de tip Euro 2 sau Euro 3, care era adusă din Belarus şi era băgată într-un circuit comercial fictiv cu mai multe societăţi, multe dintre ele fiind ale unor cetăţeni de etnie rromă sau prin societăţi de tip fantomă"

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Iaşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi şi Bacău, au procedat, zilele trecute, la destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 35 de persoane. Presupusa grupare acţiona pe raza judeţelor Iaşi şi Bacău şi era specializată în săvârşirea infracţiunilor de contrabandă cu produse petroliere, evaziune fiscală şi spălare de bani. Joi, procurorii DIICOT au organizat mai multe percheziţii la Constanţa, Iaşi, Bacău, Prahova şi Bistriţa Năsăud, iar la finele acestora cinci persoane au fost duse la arestare. Degeaba! Instanţa de judecată a respins cererea celor de la DIICOT, hotărând cercetarea inculpaţilor în stare de libertate. Ancheta va continua în acest dosar având în vedere că se bănuieşte implicarea şi a unor vameşi.

Joi, DIICOT Iaşi, alături de ofiţerii BCCO Iaşi şi Bacău, au efectuate 56 de percheziţii domiciliare la locuinţele învinuiţilor, precum şi la sediile unor societăţi comerciale de pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Iaşi, Bacău, Prahova, Bistriţa Năsăud şi Constanţa. Conform organelor de anchetă, membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale, utilizând un număr de 32 de societăţi comerciale pentru efectuarea de operaţiuni ilegale cu produse petroliere. „Astfel, ca mod de operare, învinuiţii au derulat operaţiuni de import din Bielorusia în România de produse petroliere accizabile - motorina, declarate vamal de către importator ca fiind combustibil pentru încălzit, în scopul sustragerii de la plata accizelor şi taxelor vamale datorate statului. În fapt, liderii grupării, prin intermediul a şapte societăţi comerciale din municipiile Bacău, Iaşi şi Bucureşti, au procedat la comercializarea fără documente legale a importante cantităţi de motorina, aceste societăţi înregistrând achiziţii şi respectiv livrări fictive de combustibil lichid uşor - C.L.U. şi motorină, de la şi către firme tip «fantomă»", conform DIICOT. „În această modalitate", continuă procurorii, „a fost introdusă în ţară cantitatea de aproximativ 3500 tone motorină, prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională ca urmare a neplăţii taxelor aferente fiind estimat la suma de 1.500.000 de euro".

Aşteptaţi cu celulele deschise

Joi seara, la sediul DIICOT Iaşi erau aşteptate 35 de persoane în vederea audierii. Câteva ore mai târziu, pe rolul Tribunalului Iaşi a fost înregistrat dosarul 9756/99/2012 privitor la arestarea preventivă a unui număr de cinci bărbaţi, printre ei aflându-se şi oameni de afaceri. Astfel, cei propuşi de DIICOT spre arestare sunt Matei Eugen, Nicuşor Damian, Cristinel Creţu, Viorel Irimia şi Istrati Stănescu, zis şi „Bîzoi". Ulterior deliberărilor, instanţa a respins propunerea formulată de Ministerul Public, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Serviciul Teritorial Iaşi, privind arestarea preventivă a celor patru inculpaţi, însă a decis instituirea măsurii obligării de a nu părăsi ţara. Conform jurnaliştilor de la „Bună ZIUA Iaşi", procurorii au pus sub acuzare până în prezent 35 de învinuiţi. Lista acestora este deschisă, potrivit sursei mai sus citate, de „Eugen Matei, administrator la Demetra SRL Bacău, Cristinel Creţu, administrator la SC Tiseco SRL Bacău, Viorel Irimia, administrator la SC Tiseco SRL Bacău, Iurie Paladiciuc, Lashko Gennadiy, administratori la SC Oil Trading & Transport SRL Bucureşti, Nicuşor Damian, SC Transport Bistriţa SA, Laura Botezatu, Daniel Munteanu, Mihai Anghel, Gheorghe Neagu, Gabriel Florin Neagu, Vitalie Munteanu, Pavel Aghirculesei, Ruslan Ostapal, Gheorghe Şorici, Adrian Gheorghe Jipa, Mihaela Rădulescu".

Zeci de percheziţii

Şeful DIICOT a declarat pentru „Bună ZIUA Iaşi" că, „din declaraţiile date de învinuiţi şi de martorii din dosar reiese că era de fapt motorină de tip Euro 2 sau Euro 3, care era adusă din Belarus şi era băgată într-un circuit comercial fictiv cu mai multe societăţi, multe dintre ele fiind ale unor cetăţeni de etnie rromă sau prin societăţi de tip fantomă". Nu este de trecut cu vederea faptul că DIICOT Iaşi l-a mai avut în atenţie pe Istrati Stănescu, presupus membru al presupusului clan „Stănescu", şi în luna mai, când procurorii au descins în palatele din Ciurea şi Grajduri.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii