Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:25 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Universitatea Ovidius - Vineri, 20 Ianuarie 2012

ro

20 Jan, 2012 19:13 510 Marime text

În ziua de 20 ianuarie 2012, orele 12, 00, Profesorului universitar dr. Andreas Orphanides, Rector al Universităţii Europene din Cipru şi Preşedinte al Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Învăţământ Superior (EURASHE), i se va acorda titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa - în Sala Senatului (Campus) - în prezenţa Conducerii Universităţii şi a unui numeros public (profesori, studenţi şi invitaţi).

Profesorul Andreas Orphanides a obţinut licenţa în Istorie-Arheologie la Universitatea din Atena (Grecia), a absolvit Masteratul în Studii Clasice şi Arheologie la Universitatea Albany din New York şi Doctoratul în Antropologie/Arheologie la aceeaşi Universitate din Statele Unite ale Americii. Aceste titluri academice au fost urmate de specializări post-universitare la Hellenic Open University (Grecia), la Universitatea din Lisabona, în Noua Zeelandă etc.
Istoricul şi Arheologul Andreas Orphanides este însă dublat şi de o înaltă pregătire teologică şi muzicală. A urmat Şcoala de Muzică Bizantină din Lapithos, Cipru şi de Muzică clasică la Conservatorul Naţional din Atena (Filiala din Lapithos, Cipru).

Profesorul Andreas Orphanides n-a omis nici pregătirea sa în domeniul Marketingului şi Managementului. Astfel, în anul 1989 a urmat Cursurile de Marketing pentru Organizaţiile non-profit, organizate de Asociaţia Americană de Management, iar în anii 1992 şi 1997 pe cele de Managementul Calităţii, organizate de Ministerul Muncii din ţara sa de origine, Cipru. Or, şi aceste cursuri - de Marketing şi Management - l-au ajutat şi în activitatea sa de Decan, cu probleme academice, între anii 1991-2006; de Rector al Universităţii Europene din Cipru, din anul 2007; de Preşedinte al Comitetului Executiv European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul superior (EQAR), din anul 2010, şi de Preşedinte al Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Învăţământ Superior (EURASHE), din 2011, organism european din Comisiile căruia face parte şi Prorectorul Universităţii Ovidius, profesorul universitar dr. Nicolae V. Dură (este de altfel pentru prima dată când un cadru universitar, român, a fost cooptat în structura unui asemenea Organism instituţional de învăţământ european).
Profesorul Andreas Orphanides predă istoria antichităţii, arheologia, muzica bizantină şi studii clasice nu numai la Universităţile din ţara sa, ci şi în străinătate, ca de pildă, la Universitatea Albany din New York, la Şcoala Greacă de la Biserica Ortodoxă Greacă Sfânta Sofia din New York, la Şcoala Theoritikon din Atena (Grecia), la Şcoala Greacă a Bisericii Elene din Lowell (SUA), unde este şi Directorul acesteia, etc.

Rectorul Andreas Orphanides, care are însă şi o bogată experienţă în domeniul muncii de editoriale şi de redacţie, fiind editor Şef al Journal of Business and Society (1988-2007) şi Director la Institut of Cyprus Publications, SUNY din Albany, se bucură şi de o recunoaştere naţională şi internaţională, exprimată de altfel şi prin premiile şi distincţiile primite, dintre care amintim:
Distincţia onorifică pentru contribuţia sa în domeniile Ştiinţei, Cercetării şi Culturii;
Premiul Special din partea Facultăţii Cyprus College;
Merite Ştiinţifice Deosebite, acordate de Universitatea Albany din New York (SUA) etc.
Trebuie de asemenea să învederăm şi faptul că profesorul Andreas Orphanides este şi compozitor. În calitatea aceasta, a compus Poemul simfonic Anevada pentru Pian şi Orchestră; Suita simfonică în Fa Major Koινές Pιζεσ; Muzică şi Libretul pentru Simfonia nr. 1 în Re minor Olympic Legacy (Moştenirea Olimpică) pentru orchestra simfonică, cor şi solist-bariton; Oratoriul Νησί του Έρωτα (Insula Iubirii); Versurile şi Muzica pentru Imnul Academic al Universităţii Deschise din Cipru şi al Universităţii Europene din Cipru etc.
În fine, Rectorul Andreas Orphanides nu este numai un profesor de vocaţie, de largă respiraţie umanist-europeană, ci şi un cercetător de înaltă ţinută ştiinţifică, a cărui activitate în domeniul muncii de cercetare se exprimă atât în paginile a sute de studii şi zeci de cărţi, cât şi în Proiectele ale cărui Director şi Coordonator este.
Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa unei personalităţi universitar-academice de o asemenea anvergură, cu o largă recunoaştere internaţională, se afirmă desigur atât imaginea, cât şi prestigiul Universităţii Ovidius din Constanţa.

Ti-a placut articolul?

Comentarii