Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:21 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Universitatea Ovidius - Vineri, 12 Octombrie 2012

ro

13 Oct, 2012 00:23 766 Marime text

American Corner din cadrul Universităţii „Ovidius" din Constanţa a organizat, în data de 11 octombrie 2012, o acţiune intitulată We All Breathe the Same Air - TB in Romania. Activitatea a fost deschisă de către Lindsey Plumley, Economist la Ambasada S.U.A. din Bucureşti, care a vorbit despre programele Ambasadei S.U.A., despre eforturile Ambasadei de a crește gradul de conștientizare a TB. Apoi, Jonathan Stillo, antropologist, profesor şi expert în tuberculoză, care a făcut cercetare în acest domeniu de aproape 10 ani, a discutat despre tuberculoza în România, cum ne poate afecta aceasta şi ce se poate face pentru prevenirea ei. Participanţii au rezolvat un test, iar prezentarea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Scopul programului a fost ca studenţii să preia mesajul cu informaţiile despre tuberculoză şi să-l împărtășească în comunitățile lor. La acțiune au participat Stephanie Herzog, Fulbright english teaching assistant la Universitatea „Ovidius", Kristi St. Amant, Peace Corps Volunteer, studenţi de la Facultatea de Litere, specializarea Studii Americane, anii I şi II, împreună cu conf.univ.dr. Ludmila Martanovschi, elevi de la Colegiul Naţional „Constantin Brătescu", alături de prof. Ecaterina Patrichi, prof. Iulia Mihaela Jianu şi elevi de la Liceul Teoretic „Ovidius", însoţiţi de prof. Valerica Vişan.

Mesajul lui Jonathan Stillo a fost: „Tuberculoza este o boală vindecabilă. În România, aceasta este una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică. Rata de TBC este una dintre cele mai mari din toată Europa şi Asia Centrală (aproximativ de 20 x rata SUA). Orice persoană, indiferent de condiția socială, poate lua tuberculoză, dar în cazul celor săraci şi celor fără sprijin social boala este foarte greu de vindecat. În timp ce este vindecabil, mulţi oameni nu ştiu că tratamentul TBC este foarte lung şi dificil. Un caz normal de TBC durează 6 luni pentru a se vindeca şi cazurile TBC rezistente la medicamente (MDR sau XDR-TB) durează 2 ani. Una dintre cele mai mari probleme este că pacienţii nu mai iau tratamentul din cauza efectelor secundare sau aceştia nu sunt în măsură să se odihnească şi să aibă grijă de ei înşişi, odată ce se întorc acasă de la spital, astfel încât această boală recidivează".

La finalul acţiunii, Rodica Toma, coordonatorul American Corner, a oferit gratuit materiale informative despre viaţa şi cultura din Statele Unite tuturor participanţilor.

„Toate problemele mele au început de la tuberculoză. Pot spune că tuberculoza mi-a distrus familia din momentul în care tatăl meu s-a îmbolnăvit... A zăcut mult timp în spital, iar mama s-a trezit singură, fără niciun ban. Familia mea s-a luptat, a făcut o mulţime de datorii, fapt ce în câţiva ani i-a dus la pierderea casei... Au ajuns în stradă datorită tuberculozei... I-am spus soţului meu să nu se aştepte să mă întorc acasă prea curând şi să-şi planifice lucrurile fără mine...singurul lucru care doare este gândul că cineva l-ar putea întreba pe fiul meu dacă are o mamă sau dacă aceasta a murit". (Mariana, 30 ani, o pacientă cu XDR-TB din Bucureşti)

Biroul de promovare și relații publice,

12 octombrie 2012

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii