Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:34 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Universitatea Ovidius - Joi, 28 Aprilie 2011

ro

28 Apr, 2011 22:31 1217 Marime text

În perioada 14-16 aprilie 2011 s-a desfăşurat la Sulmona (Italia), locul de naştere al poetului Publius Ovidius Naso, a XIII-lea ediţie a concursului internaţional de limba latină pe teme ovidiene, Certamen Ovidianum Sulmonense. Acest concurs reprezintă varianta internaţională a Certamen Ovidianum Ponticum, organizat anual de Liceul „George Călinescu" din Constanţa. La ediţia din acest an au participat concurenţi din Italia, Austria, Germania, Serbia, Ungaria, România.

Lotul României a fost reprezentat de cinci elevi, selecţionaţi în urma unei probe de baraj susţinute la Certamen Ovidianum Ponticum din 2010: Stănoi Ovidia Andreea (C.N. „Gheorghe Vrânceanu" din Bacău), Nae Ionela Cristina (C.N. „Sfântul Sava" din Bucureşti), Ţenter Oana (Liceul Teoretic „Carei"), Constantin Mihai Marius (C.N. „Octav Onicescu" din Bucureşti), Beşleagă Yolanda (C.N. „Spiru Haret" din Tulcea). Grupul de elevi a fost însoţit în Italia de către prof. Monica Dună, de la Colegiul Naţional „Sfântul Sava" din Bucureşti şi conf. univ. dr. Florentina Nicolae, de la Universitatea „Ovidius" Constanţa.

În urma probei de concurs, care a durat 5 ore şi a constat în traducerea şi comentarea unui fragment din „Heroides", eleva Stănoi Ovidia Andreea a obţinut premiul al treilea, un rezultat excepţional, care ilustrează pe deplin nivelul studiilor clasice din România, chiar şi în contextul socio-politic şi cultural actual.

La întoarcerea în ţară, în ziua de 17 aprilie, trei dintre „sulmonezi" au participat şi la Olimpiada Naţională de Limba Latină, desfăşurată la Deva, unde au obţinut de asemenea rezultate de excepţie: premiul al doilea (Stănoi Ovidia Andreea, clasa a XII-a) şi menţiuni (Ţenter Oana şi Beşleagă Yolanda).

De asemenea, trebuie menţionat că acest rezultat onorant pentru România este continuarea unei serii de succese anterioare:la Certamen Ciceronianum Arpinas, Laura Nicoară, din C.N. „B.P.Haşdeu", Buzău a obţinut locul al IX-lea, în 2010, iar la Olimpiada de Limbi Clasice din acest an, locul I, cu media 10, la Certamen Horatianum , Goiană Maria Lucia, eleva la C.N. „Gh. Sincai" din Bucureşti, în 2010, a obţinut premiul I şi premiul special Ana Bozza D Orsa, pentru cel mai bun eseu, cea mai buna traducere, actualmente fosta elevă este studentă la Facultatea de Limbi Clasice, iar la Certamen Ovidianum Sulmonense, 2010, de la C.N. „Spiru Haret",din Tulcea, eleva Teodoru Anca Cristiana a obţinut locul al VI-lea.

Spre Italia se mai îndreaptă, cu speranţe, în luna mai, două echipe, spre Arpino şi spre Venosa.

Biroul de presă al Universităţii Ovidius

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii