Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:21 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Universitatea „Ovidius“ - 5 septembrie 2014

ro

05 Sep, 2014 14:42 953 Marime text
„Fizica este o știință a vieții. Pur și simplu nu poți s-o ignori pentru că face parte din viața ta. Nu există tehnologie fără să existe fizică sau altfel spus: există TEHNOLOGIE pentru că există FIZICĂ” – este motto-ul specializării Fizică Tehnologică, din cadrul Facultății de Științe Aplicate și Inginerie, Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Începând din acest an, studenții de la Fizică Tehnologică vor face practică la Măgurele București, acolo unde se construiește laserul de mare putere prin proiectul european ELI (The Extreme Light Infrastructure). Specializarea Fizică Tehnologică are un potențial mare datorită implementarii proiectului european ELI, care va investiga în detaliu probleme dintr-o gama largă de domenii științifice, de la fenomene fundamentale, prin aspecte referitoare la fizica nucleară și astrofizica, până la aplicații în domeniul materialelor avansate și controlul elementelor nucleare. Important este și faptul că cel mai apropiat centru universitar in care se studiază Fizica de lângă București este Universitatea „Ovidius” din Constanța. În acest fel, peste patru ani, studenții care încep în anul universitar 2014 – 2015 specializarea Fizică Tehnologică, au cea mai mare șansă să fie angajați în cadrul acestui proiect.
Specializarea Fizică Tehnologică este importantă pentru Universitatea „Ovidius” din Constanța datorită vizibilității internaționale și a cercetării științifice desfășurată în cadrul laboratoarelor moderne.
Aproximativ 25% dintre studenții acestei specializări fac stagii de studiu și cercetare pentru licență în laboratoare performante la universități de renume din Europa cum ar fi: Universitatea Charles din Praga si Masaryk din Brno (Cehia), Universitatea din Innsbruck (Austria), Universitatea Lille din Franța. Aceste stagii de lucru în mod categoric dau un plus de valoare CV-ului la angajare. De asemenea, participă la Conferințe Internaționale Studențești, pentru ca este important nu numai să îți cunoști valoarea, dar mai mult, să ai posibilitatea să o compari cu alții la nivel internațional.

În ceea ce privește cercetarea științifică, domeniile sunt variate și foarte interesante: de la crearea de materiale noi prin nanotehnologii cu plasmă, ale căror proprietăți sunt extrem de prețioase și de interes major pentru partenerii industriali, până la celule solare sensibilizate cu pigmenți; de la studiul interacției radiației laser cu materia până la elaborarea unor metode de control nedistructiv în defectoscopie. De exemplu, în cadrul Laboratorului de Fizica plasmei și Laseri au fost aduse contribuții științifice importante la studiul depunerilor de straturi subțiri de tip DLC (Diamond Like Carbon) și nanocompozite obținute în plasmă prin metoda Arcului Termionic în Vid (TVA) - o metodă originală românească – prin publicații științifice și brevete depuse la OSIM.
Aceste studii au fost realizate în cadrul unor proiecte de cercetare câștigate prin competiție națională și internațională în care studenții sunt direct implicați și participă efectiv, fiind chiar angajați cu contract de muncă.
Vorbind despre angajare și carieră, direcțiile în care ulterior un student de la Fizică Tehnologică se poate angaja după absolvire sunt următoarele:

 Industrie: reactoare nucleare; defectoscopie; metrologie; tehnologia materialelor; telecomunicații: protecția mediului.
 Cercetare: fizică aplicată; materiale avansate; nanotehnologii cu plasmă; surse energetice regenerabile; laseri de mare putere.
 Învățământ: preuniversitar; universitar.
Mai mult decât atât, absolvenții pot cu usurință să lucreze în domenii multi și interdisciplinare cum ar fi Biofizica, Fizica medicală, Fizica computatională, deprizând abilitatea de aplicare a cunoştinţelor teoretice la rezolvarea problemelor practice.
Înscrierile pentru specializarea Fizică tehnologică au loc până pe data de 14 septembrie a.c., iar admiterea se face pe baza mediei la examenul de bacalaureat. Mai multe detalii pe site-ul facultății, http://fsai.univ-ovidius.ro/
 
Biroul de promovare şi relaţii publice,
5 septembrie 2014
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii