Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:14 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Datini şi obiceiuri la turcii dobrogeni

ro

19 Apr, 2015 13:01 3853 Marime text
Uniunea Democrată Turcă din România a organizat în data de 18 aprilie , la Neptun, simpozionul cu tema „Datini şi obiceiuri la turcii dobrogeni”. Manifestarea a fost organizată de comisia de femei a UDTR cu scopul de a reînvia câteva din tradiţiile şi obiceiurile  comunităţii turce. În cadrul simpozionului reprezentantele filialelor UDTR din: Constanţa, Tulcea, Mangalia, Medgidia, Cobadin, Tuzla, Techighiol, Cumpăna şi Măcin au vorbit despre datinile păstrate în satele dobrogene unde trăiesc comunităţi de turci, de „Hidirlez”, o sărbătoare marcată anual pe 6 mai. Sărbătoarea se petrece la iarbă verde, în apropierea apelor unde se cântă melodii turceşti vechi şi se servesc bucate tradiţionale. Tot de Hidirlez credincioşii musulmani merg la cimitir pentru a primeni mormintele rudelor decedate.
Preşedintele comisiei de femei, Amet Melec, organizatorul evenimentului a declarat: „Hidirlez este o sărbătoare străveche care marchează începutul verii conform calendarului Gregorian, din Anatolia şi până în Balcani unde trăiesc comunităţi de turci. Hizir reprezintă împrospătarea vieţii o dată cu venirea verii, este aducător de noroc, prosperitate, bucurie şi redă sănătatea bolnavilor. Este important să nu uităm semnificaţia acestor sărbători care ţin de identitatea noastră etnică şi să le transmitem mai departe generaţiilor viitoare.”
La finalul dezbaterilor corul „Mehtap’ coordonat de Acoium Durie şi dirijat de Yilmaz Turkoğlu a susţinut un scurt program artistic.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii