Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:08 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Uniunea Democrată a Tătarilor Turco

ro

25 Nov, 2015 16:58 1847 Marime text
Muftiatul Cultului Musulman din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România (UDTTMR) și Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR) solicită autorităților române ca în această perioadă tensionată la nivel internațional să acorde o mai mare atenție problemelor cu care se confruntă și comunitatea musulmană din România și care odată scăpate de sub control ar putea avea repercusiuni asupra întregii societăți.

Este vorba despre existența, pe teritoriul României, a lăcașurilor de cult musulman în care se propagă idei religioase necunoscute, lăcașuri care nu au avizul Muftiatului Cultului Musulman din România. Despre existența lor și despre pericolul pe care acestea îl prezintă, noi, reprezentanții celor trei instituții, am atras atenția și în cadrul unei întâlniri pe care am avut-o la începutul anului cu parlamentarii constănțeni. Pentru o gestionare cât mai eficientă a acestei probleme considerăm că trebuie urmat modelul din Marea Britanie, acolo unde lăcașurile în care se propagă fundamentalismul sunt închise. De asemenea, solicităm din nou public reglemenatarea legislativă a înființării și funcționării lăcașurilor de cult cu precădere a celor Islamice. Considerăm că orice lăcaș de cult, indiferent de confesiune, trebuie să fie avizat de cultul căruia îi aparține și de alte instituții abilitate ale statului. În aceeași măsură, personalul care oficiază slujbe ar trebui să fie avizat atât de cultul respectiv, cât și de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice din cadrul Guvernului României. Astfel, vom evita situațiile în care anumiți cetățeni străini sau români își asumă statutul de reprezentanți ai comunității musulmane, vorbesc în numele acesteia și oficiază slujbe, ignorând instituțiile abilitate ale statului român. Departe de noi gândul de a crea panică sau de a ne evidenția în vreun fel în spațiul public în această perioadă și așa destul de agitată. Cu toate acestea, ne vedem obligați să semnalăm aceste derapaje pentru a nu ajunge în situații similare celei din Franța. Nu vrem ca asupra unor comunități istorice, precum cea turcă și tătară din România, care și-au câștigat un respect deosebit în România și care sunt parte a mozaicului etnic dobrogean, să planeze suspiciuni sau, mai rău, să fie marginalizate și chiar stigmatizate.

Profităm de această ocazie pentru a face un apel la cultele recunoscute oficial și la autoritățile administrației publice locale să ne ajute să identificăm toate lăcașurile de cult Islamic existente pe teritoriul României.

Orice alte voci care vin cu diferite opinii privind strategia de promovare a Religiei Islamice pe teritoriul României nu numai că nu sunt avizate, dar nu au nici studiile de specialitate în domeniul teologiei islamice, iar cel mai grav fapt este că nu își vor asuma eșecul în cazul unui eveniment similar cu cel din Franța.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii