Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:28 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat - Uniunea Democrată Turcă din România

ro

11 Jun, 2014 19:28 1803 Marime text
            Uniunea Democrată Turcă din România organizează în perioada 12-15 iunie, cea de a VII-a ediţie a simpozionului internaţional „Femeia de etnie turcă din Balcani”. Lucrările simpozionului vor fi deschise vineri, 13 iunie, la orele 11-00, la Hotelul Ten din Constanţa.
Timp de trei zile,  turcoaicele cu diplomă universitară din România, Turcia, Grecia, Macedonia şi Azerbaidjan se reunesc la Constanţa pentru a dezbate teme precum: „ Implicarea femeii turce în lupta de eliberare şi în viaţa socială a Turciei”, „Rolul şi Importanţa familiei din perspectiva lui Ziya Gökalp” sau „Personajele feminine în teatrul turcesc din perioada 1970-1990”. În cadrul simpozionului vor fi vernisate: expoziţia de pictură a tinerei artiste plastice Selin Ali elevă la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, expoziţia „ Motive ale Artei Turceşti”-pictură pe sticlă realizată de Abdula Angelica precum şi imagini şi fotografii cu tema: „Femeia în viziunea pictorilor turci”  realizate cu sprijinul  Ministerului de Externe al Republicii Turcia.
Tot vineri, 13 iunie, în pauza dintre prezentarea lucrărilor va fi lansată cartea profesorului turcolog Mustafa Ali Mehmet intitulată  „Pagini din istoria Turciei de la huni până în zilele noastre”.
Preşedintele comisiei de femei Amet Melec, coordonatorul acestui proiect a declarat: „simpozionul internaţional „Femeia de etnie turcă din Balcani” este cea mai amplă manifestare organizată în acest an de comisia de femei a UDTR. În ediţia din acest an am hotărât să îmbinăm dimensiunea ştiinţifică a simpozionului prin lucrările prezentate de profesorii universitari participanţi, cu cea culturală, prin vernisarea de expoziţii şi prin  lansarea unei cărţi valoroase pentru turcii de pretutindeni. Acest simpozion demonstrează că etnicii turci din România continuă să fie o punte de legătură între Turcia şi celelate ţări Balcanice unde locuiesc comunităţi de turci, un pol al dialogului intercultural.”
Programul participantelor din străinătate la simpozion mai cuprinde o vizită la Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa şi la Centrul Cultural „Yunus Emre”.
La deschiderea lucrărilor simpozionului sunt aşteptaţi să participe: preşedintele UDTR Osman Fedbi, secretarul general Ervin Ibraim, deputatul Iusein Ibram, subprefecţii Accoium Levent şi Anefi Ersun, subsecretarul de stat Aledin Amet, muftiul Cultului Musulman din România Murat Iusuf, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa Ali Bozçalışkan precum şi alţi diplomaţi acreditaţi în România.
 
PR UDTR
Sorina Asan
                     
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii