Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:02 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă UDTR - 11.05.2015

ro

11 May, 2015 13:19 1515 Marime text
Uniunea Democrată Turcă din România a marcat duminică, 10 mai, una dintre cele mai străvechi sărbători ale turcilor de pretutindeni, „Hâdârlez”, celebrată anual în data de 6 mai. Cu acest prilej, etnicii turci de la filialele UDTR din Constanţa, Cernavoda, Medgidia, Băneasa, Făurei, Cobadin, Cumpăna şi Fântâna Mare s-au reunit în localitatea Cobadin din judeţul Constanţa pentru a reînvia o tradiţie străveche a popoarelor turcice, care marchează conform calendarului gregorian, începutul uni nou anotimp.
Preşedintele UDTR, Osman Fedbi a declarat: „Hâdârlezul este una dintre cele mai iubite sărbători a turcilor de pretutindeni care continuă să se serbeze atât în Dobrogea dar şi în alte ţări din Balcani şi mai ales în Anatolia. Este de datoria noastră să conservăm această tradiţie care ţine de identitatea noastră etnică şi să o transmitem şi generaţiilor viitoare.”
Hâdârlez este un cuvânt compus din două nume: Hâzâr şi Ilyas,  doi fraţi, consideraţi patronii astronomici ai vieţii umane care semnifică nemurirea, dar şi abundenţa. „Hâdârlez” este o sărbătoare câmpenească şi conform tradiţiei se desfăşoară în natură, pe pajişti înverzite, în apropierea apelor curgătoare, într-o atmosferă animată de voie bună. În această zi, etnicii turci obişnuiesc să sacrifice miei şi să prepare bucate tradiţionale din care nu lipsesc plăcinta cu brânză şi turtele. Bucatele tradiţionale „çörek’ şi „pide”  (plăcinte tradiţionale cu brânză) nu au lipsit nici de pe mesle etnicilor turci reuniţi duminică la Cobadin, într-o atmosferă de sărbătoare şi voie bună.
La „Hâdârlez” au participat: preşedintele UDTR, Osman Fedbi, secretarul general, Ervin Ibraim, preşedinţii filialelor UDTR din: Cobadin, Băneasa , Cernavoda, Medgidia, Făurei, Fântîna Mare şi Cumpăna, Raim Naim, Osman Zia, Musa Caidar, Memet Şucri, Osman Suliman, Memet Sebatin şi Bari Muselim precum şi subprefectul judeţului Constaţa, Levent Accoium.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii