Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:29 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

27 Martie 2010 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania si ziua Mondiala a Teatrului

ro

25 Mar, 2010 18:43 4744 Marime text

dr-sorin-marcel-colesniuc12.jpgMuzeul de Arheologie „Callatis" Mangalia şi Primăria Municipiului Mangalia, în colaborare cu: Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Constanţa, Clubul Artelor „Solteris" din Mangalia, Teatrul „Thaliamar" din Mangalia şi Colegiul Economic Mangalia, organizează vineri, 26 martie 2010, ora 11.30, la sediul muzeului callatian, activitatea cultural-ştiinţifică intitulată: 27 MARTIE 2010 - 92 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA ŞI ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI.

Referitor la evenimentul organizat, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis" Mangalia, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a făcut următoarele precizări: „Anul 1918 reprezintă, pentru români, anul desăvârşirii unităţii naţionale. Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918, reprezintă un moment important din istoria noastră, de care avem datoria să ne amintim.

Mişcarea de eliberare naţională a românilor dintre Prut şi Nistru se intensificase ca urmare a Revoluţiei ruse din februarie 1917 şi a căderii Ţarismului. Românii cereau drepturi cetăţeneşti şi naţionale, învăţământ cu grafie latină în limba română şi slujbă religioasă în limba română.

În toamna anului 1917 s-a întrunit Congresul Soldaţilor Moldoveni, care a ales Sfatul Ţării. Acesta era alcătuit din reprezentanţi ai tuturor naţionalităţilor, confesiunilor şi orientărilor politice, ai asociaţiilor profesionale şi culturale. În decembrie 1917, Sfatul Ţării a adoptat o Declaraţie prin care era proclamată Republica Democratică Moldovenească, iar în ianuarie 1918 a fost proclamată, cu unanimitate de voturi, independenţa Republicii Moldoveneşti. Următorul pas a fost cel din 27 martie 1918, cînd Sfatul Ţării a adoptat Hotărârea de unire cu România.

Unirea Basarabiei cu România a stimulat lupta de eliberare a românilor din Bucovina şi Transilvania, teritorii aflate încă sub dominaţie străină. Ca urmare, în toamna anului 1918, la 28 noiembrie, Bucovina s-a unit şi ea cu România, iar în ziua de 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, Marea Adunare Naţională a votat unirea Transilvaniei cu România. Se împlinea, astfel, visul de veacuri al românilor, acela de a trăi într-un stat naţional, unitar şi independent."

Dr. Mihai Ionescu, directorul Şcolii nr. 3 Mangalia şi responsabil ştiinţific la muzeul callatian, va vorbi despre evenimentele care au avut ca rezultat unirea de la 27 martie 1918. Vor mai avea scurte comunicări muzeografii: Liliana Vioiu şi dr. Ion Pâslaru, precum şi elevii Colegiului Economic Mangalia, coordonaţi de director Anişoara Teodorescu şi prof. Ibolya Negoiţă.

„Ziua de 27 martie este însă, începând cu anul 1961, şi Ziua Mondială a Teatrului, motiv pentru care colaboratorii noştri de la Teatrul „Thaliamar" au vrut să marcheze, şi la Mangalia, această importantă zi pentru comunitatea teatrală internaţională. Ne bucurăm să le oferim partenerilor noştri de activităţi culturale cadrul necesar pentru derularea unei astfel de activităţi.

Pentru a sărbători Ziua Mondială a Teatrului, dar şi Unirea Basarabiei cu România, regizorul Aura Stuparu împreună cu elevii: Andrei Macovei, Alexandra Pitorac şi grupul teatral al clasei a X-a C de la Colegiul Economic Mangalia au pregătit un fragment istoric din poezia Al. Lăpuşneanu, scrisă de Mihai Eminescu. Într-o altă distribuţie, piesa, interpretată anul trecut la Festivalul Naţional Mihai Eminescu de la Bucureşti, a luat locul III.

Membrii Clubului Artelor „Solteris" din Mangalia vor fi şi de această dată alături de noi. Poetul şi scriitorul Marius Robert Dincă şi cantautorul şi pictorul Gabriel Tora vor susţine un recital de muzică şi poezie dedicat unirii Basarabiei cu România şi Zilei Mondiale a Teatrului," a menţionat directorul muzeului callatian, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Sunt invitaţi la muzeu toţi cei interesaţi de istoria românilor şi cei dornici să vizioneze o excepţională piesă de treatru, precum şi cei interesaţi de un recital de muzică şi poezie dedicat celor două evenimente sărbătorite la Muzeul de Arheologie „Callatis" Mangalia.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii