Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:40 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vinetele sunt o excelentă sursă de sănătate

ro

30 Mar, 2014 14:36 1346 Marime text
Vinetele conţin vitamine şi minerale, dar şi importanţi fitonutrienţi, majoritatea cu proprietăţi de antioxidant. Sunt o bună sursă de fibre, vitamina B1 şi cupru, alături de mangan, vitamina B6, potasiu, acid folic şi vitamina K. Sunt sărace în carbohidraţi, proteine şi grăsimi.
Cercetările făcute în scopul descoperirii efectelor benefice sănătăţii ale vinetelor au arătat că datorită unui fitonutrient existent în coaja lor, nasunin, au capacitatea de a proteja membranele celulelor de distrugerea de către radicalii liberi. S-a arătat că această substanţă protejează lipidele celulelor din creier. Aceste celule sunt aproape în totalitate compuse din lipide şi sunt responsabile pentru toată activitatea pe care o întreprindem zilnic. În plus, acest compus diminuează excesul de fier din sânge.
Deşi studiile nu au fost făcute pe oameni, ci doar pe animale, acestea au arătat că după administrarea de suc de vinete celor cu un nivel crescut de colesterol în sânge şi pe pereţii arteriali, s-a observat o îmbunătăţire evidentă a stării acestora. Această proprietate se datorează prezenţei acidului clorogenic în compoziţia vinetelor. Consumul de vinete poate preveni, astfel, apariţia afecţiunilor cadriace şi a diabetului.
Prepararea acestora necesită puţin timp, dar rezultatul este unul delicios. Pot fi pregătite simple sau în combinaţie cu alte alimente în sosuri sau salate, toate reţetele fiind recomandate atât adulţilor, cât şi copiilor. Atenţie, însă! Prăjite, vintele sunt un pericol şi pentru siluetă şi pentru sănătate, absobind o cantitate foarte mare de ulei. Există şi contraindicaţii ale consumului de vinete pentru persoanele care suferă de probleme şi complicaţii la rinichi şi vezica biliară.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii