Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:31 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Societatea Română de Pediatrie atrage atenţia asupra importanţei imunizării prin vaccinare a copiilor împotriva bolilor infecţioase, ca parte a protecţiei micuţilor

ro

03 Sep, 2012 19:08 1842 Marime text

Societatea Română de Pediatrie atrage atenţia asupra importanţei imunizării prin vaccinare a copiilor împotriva bolilor infecţioase, ca parte a protecţiei micuţilor

Încep grădiniţele, începe şcoala… Cât de pregătit este micuţul tău pentru viaţa în colectivitate?

· În cadrul campaniei “Să protejăm împreună copilăria”, Societatea Română de Pediatrie trage un semnal de alarmă asupra importanţei imunizării prin vaccinare a copiilor împotriva bolilor infecţioase, în sezonul de  începere a şcolii şi grădiniţei
· 70% dintre mame aleg să îşi imunizeze copilul apelând la schema naţională de vaccinare
· O boală extrem de contagioasă, care nu poate fi prevenită prin vaccinurile acoperite de schema naţională de vaccinare, este varicela – numai în 2011, numărul de cazuri noi de varicelă a crescut cu 44% faţă de 2010, în contextul în care în ultimii 4 ani, incidenţa a fost constant în scădere
· Vaccinarea împotriva varicelei este recomandată de către Societatea Română de Pediatrie

Bucureşti, 3 septembrie 2012 – Odată cu începerea grădiniţelor şi a şcolii, Societatea Română de Pediatrie trage un semnal de alarmă cu privire la creşterea incidenţei bolilor infecţioase, extrem de contagioase şi răspândite la intrarea copiilor în colectivitate.

Imunizarea copiilor prin vaccinare, înainte de introducerea lor în colectivitate, este importantă şi programul de vaccinare obligatoriu este construit în jurul bolilor cu grad mare de risc. Astfel, copilul care merge la grădiniţă trebuie să fi trecut printr-o serie de vaccinare antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă, antipoliomielită, anti-haemophilus influenzae B la vârsta de un an. Pentru cei care merg la şcoală, vaccinarea la 6 ani urmăreşte imunizarea antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă şi antipoliomielită.

Semnalul de alarmă tras de Societatea Română de Pediatrie vine în contextul în care imunizarea prin vaccinare este aleasă de 21% dintre mame ca metodă de imunizare, conform unui studiu al Societăţii Române de Pediatrie realizat în cadrul campaniei  “Să protejăm împreună copilăria” de către Cult Market Research. Pe de altă parte, 20% dintre mame aleg nutriţia ca metodă de imunizare a copilului. Studiul Societăţii Române de Pediatrie mai arată că aproape 70% dintre mame îşi protejează deja copiii prin vaccinare împotriva bolilor pentru care statul asigură vaccinuri gratuite.

Varicela este una dintre bolile copilăriei pentru care soluţia de imunizare prin vaccinare nu se regăseşte în schema naţională de imunizare din România. Vaccinarea împotriva varicelei este recomandată de către Societatea Română de Pediatrie, cu atât mai mult cu cât pentru prima dată în ultimii 4 ani, numărul de cazuri noi de varicelă a crescut cu 44% în 2011 , faţă de 2010 . Pentru a preîntâmpina izbucnirea unor epidemii, Societatea Română de Pediatrie recomandă vaccinarea ca fiind cea mai eficientă metodă de protejare a copiilor împotriva acestei boli. Varicela este o boală deosebit de contagioasă, în urma căreia pot rămâne cicatrici severe la nivelul pielii, care pot afecta pe termen lung încrederea în sine a copilului. De asemenea, varicela poate produce complicaţii precum meningită, encefalită (inflamarea creierului) sau pneumonie.

Studiul Societăţii Române de Pediatrie arată că 42% dintre mame au declarat că atât copilul lor, cât şi cei ai prietenilor s-au îmbolnăvit de varicelă. Conform studiului, majoritatea copiilor afectaţi de varicelă au în jur de 3 ani, vârstă la care boala poate apărea cu complicaţii.

Printre ţările care au inclus vaccinul varicelic în programele naţionale de imunizare se află Canada, Statele Unite ale Americii, Luxemburg, Grecia, Germania, Italia, Australia, Israel, Arabia Saudită, Koreea etc.

 „Faptul că un vaccin, aşa cum este cel împotriva varicelei, este opţional, nu înseamnă că acesta este mai puţin eficient sau că boala este nesemnificativă. Există o limită pe care sistemul de sănătate o poate suporta, însă părinţii nu trebuie să se bazeze doar pe aceasta, ci să caute să îşi protejeze copiii şi mai bine. Vaccinarea este o investiţie în sănătate,” declară Prof. Dr. Marin Burlea, Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie. „Efortul de a face un vaccin la timp înseamnă atât siguranţa copilului în faţa bolilor infecţioase, evitarea unor complicaţii care pot apărea în urma contactării bolii, cât şi siguranţa altor membri ai familiei”, adaugă Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
În completarea gamei de vaccinuri din programul naţional de imunizare , părinţii pot achiziţiona vaccinuri cu care îşi pot proteja copilului şi împotriva altor boli infecţioase care pot fi periculoase, precum: varicela (de la 9 luni), infecţia cu rotavirus (între 6 săptămâni şi 6 luni), împotriva bolilor pneumococice invazive şi otitei medii pneumococice (2 luni – 5 ani) sau împotriva hepatitei A (1 - 15 ani).
Despre campania “Să protejăm împreună copilăria”

Campania a fost lansată de Societatea Română de Pediatrie în iunie 2012, cu sprijinul GSK România. În cadrul acesteia, a fost dezvoltată prima platformă online pentru publicul larg, www.protejamcopilaria.ro, în care viitoarele şi actualele mămici pot găsi informaţii şi pot primi sfaturi direct de la medicii specialişti.

În iunie 2012, în cadrul campaniei, Societatea Română de Pediatrie a lansat primul ghid practic cu recomandări de vaccinare în pediatrie din România, adresat cadrelor medicale, un document util cu date despre bolile infecţioase frecvente în rândul copiilor şi recomandări de imunizare prin vaccinare, care a fost pus la dispoziţia medicilor, fiind un suport real, cu argumente, din dorinţa acestora de a educa şi informa în mod cât mai corect părinţii cu privire la aspectele esenţiale ale îngrijirii copilului.
Imunizarea prin vaccinare reprezintă unul dintre cei 3 piloni esenţiali ai protecţiei copilului, alături de nutriţie şi evitarea micilor accidente.

Campania vine pe fondul unor realităţi dramatice: România are încă cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din UE la copiii de până în 5 ani . Mai mult decât atât, numărul cazurilor de îmbolnăvire ca urmare a bolilor infecţioase pediatrice a crescut în ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantilă în România este de 9,8 ‰ (9,8 morţi la 1000 de nou-născuţi), aproape dublă faţă de media europeană.

Despre Societatea Română de Pediatrie
Societatea Română de Pediatrie a fost iniţial înfiinţată în 1926, având ca publicaţie Revista Română de Pediatrie. Până în 2001, când şi-a dobândit personalitatea juridică, a funcţionat în cadrul Asociaţiei Medicale Române. Scopul Societăţii este crearea unui cadru organizatoric adecvat pentru specialiştii din domeniul pediatriei şi pentru alţi specialişti ale căror preocupări au legătură cu pediatria, în vederea ridicării nivelului profesional şi ştiinţific al şcolii româneşti de pediatrie şi îmbunătăţirii continue a asistenţei pediatrice. Societatea Română de Pediatrie doreşte să realizeze o legătură strânsă între toţi cei care se ocupă de creşterea, îngrijirea şi starea de sănătate fizică şi mentală a copiilor.

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii