Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:06 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Creţu "Abuzurile Puterii nu mai sunt o problemă internă"

ro

29 Jan, 2011 00:20 813 Marime text
Participarea domnului Traian Băsescu, preşedintele României, la lucrările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a fost un nou prilej pentru atacuri la adresa opoziţiei, în bine-cunoscutul sau stil agresiv. Întrebarea deputatului socialist polonez a fost pe cât de legitimă, pe atât de clară şi la obiect, şi îi mulţumesc colegului nostru pentru asta: de ce nu funcţionează dialogul sefului statului român cu partidele din opoziţie?

Răspunsul agresiv al preşedintelui Băsescu ocoleşte fondul problemei. Dl Traian Băsescu se face că uită întâlnirea recentă pe care a avut-o cu Victor Ponta, care a răspuns invitaţiei sale, tocmai pentru că era vorba de probleme de interes naţional. Asta venea după ce dl Băsescu îl numise public pe preşedintele principalului partid de opoziţie „maimuţică obraznică", apelativ care, în orice ţară normală, ar fi dus la ruperea definitivă a legăturilor dintre acele persoane. Nu pentru asta fost ales Traian Băsescu Preşedinte al României, să-şi jignească adversarii politici şi pe cei care nu sunt de acord cu domnia sa!

Şi nu doar Traian Băsescu face imposibil dialogul cu opoziţia, ci şi consilierii săi. E prea lungă lista atacurilor imunde ale celor de la Cotroceni împotriva Opoziţiei, respectiv împotriva PSD. Mai grav, tot ce s-a convenit cu Traian Băsescu a fost încălcat imediat de acesta. Nu şi-a respectat niciodată cuvântul dat, nu a respectat nicio înţelegere. A instrumentat UNPR, acum forţează introducerea parlamentarilor acestei fantome de partid - care de mai bine de un an nu există în niciun sondaj de opinie, nu se găseşte nimeni să spună că ar vota cu el - în conducerea Senatului şi Camerei Deputaţilor. Nu a luat poziţie în cazul fraudei comise de Roberta Anastase la votul din Cameră în cazul Legii Pensiilor. Lista de reproşuri la adresa preşedintelui Traian Băsescu este lungă. Ştim, domnia sa este perfect, deci niciun reproş nu-l atinge. Doar că în Europa lucrurile nu funcţionează aşa.

"Prezenţa lui Traian Băsescu la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, o instituţie de promovare şi de protecţie a drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept, este o expresie de cinism din partea celui care conduce, în România, un stat poliţienesc". Aceasta este poziţia şi motivaţia reprezentantilor PSD pentru absenţa din plenul Adunării Parlamentare, atunci când şi-a ţinut discursul Traian Băsescu.

Abuzurile sale şi ale Puterii pe care o cauţionează nu mai sunt o problemă internă. În primul rând, pentru că facem parte dintr-un spaţiu comun de valori, şi, când într-o ţară aceste valori sunt încălcate, asta este problema tuturor. Nu văd de ce Rusia sau Ungaria pot fi criticate pentru felul în care îşi respectă angajamentele luate, şi România nu. Şi, în al doilea rând, pentru că astfel ne exercităm un drept, acela de a protesta faţă de ceea ce noi considerăm abuzuri şi încălcări ale drepturilor omului în România. E suficient să vedem câte condamnări avem la CEDO, ca să înţelegem amplitudinea problemelor. Ce facem, îi criticăm şi pe aceia care au reclamat România la CEDO că externalizează probleme interne? Va interzice Traian Băsescu apelul la organismele europene?

De şase ani, domnul Traian Băsescu se află la conducerea României şi face tot ce-l taie capul, inclusiv în justiţie. Şi azi, în timp ce se răfuia cu PSD în plenul APCE, România era criticată pentru întârzierea cu care aplică deciziile CEDO. Asta o fi tot pentru că externalizează PSD problemele?

Din păcate, şi intervenţia de azi a Preşedintelui României ne-a arătat, a câta oară, un om incapabil să-şi asume consecinţele actelor şi deciziilor sale. Întotdeauna alţii sunt vinovaţi, numai domnia sa nu. Tot ceea ce face este fără reproş. De asta ne şi merge atât de bine.

Corina Creţu,

Vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European

Secretar Executiv pentru Relaţii Internaţionale al PSD

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii