Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colegiul Medicilor Veterinari - 18.04.2011

ro

18 Apr, 2011 18:54 1286 Marime text

Ca urmare a afirmaţiilor domnului ministru Valeriu Tabără pe postul de televiziune "Realitatea TV", în data de 16.04.2011, as dori sa fac urmatoarele precizari în calitate de vicepreședinte al Departamentului de Agricultură al PSD si Prim vicepreședinte al Colegiului Medicilor Veterinari, organizatie care apără drepturile şi interesele medicilor veterinari din România:

1. Afirmaţiile nu sunt adevărate şi dezinformează opinia publică cu privire la faptul că identificarea animalelor este gratuită. Conform legislaţiei în vigoare, începând cu 01.01.2011 proprietarii animalelor din exploataţiile nonprofesionale (care aparţin persoanelor fizice şi nu sunt înregistrate juridic) suportă contravaloarea crotaliilor iar statul plăteşte doar manopera. În cazul exploataţiilor comerciale (care aparţin persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale sau familiale precum şi persoanelor juridice) toate cheltuielile legate de identificare sunt suportate de către proprietarii acestora.

2. Dacă animalele au destinaţie sacrificare, obligatoriu medicul veterinar trebuie să emită certificat sanitar veterinar care să însoţească animalele. Pentru a emite certificatul sanitar veterinar trebuie să verifice dacă animalele sunt identificate, dacă datele corespund cu cele din baza de date si daca animalele sunt sănătoase (examinare clinică). Pentru aceste operaţiuni proprietarul animalelor indiferent de forma juridică trebuie să plătească serviciile medicului veterinar. Tarifele în acest caz sunt stabilite de către fiecare medic veterinar.

3. Medicii veterinari nu doresc să facă bani din identificarea animalelor ci să fie remuneraţi dacă prestează acest serviciu în funcţie de situaţia juridică a exploataţiei. Identificarea animalelor este o acţiune vitală în activitatea medicului veterinar întrucât acesta nu poate efectua tratamente, vaccinări, recoltări de probe, examinare clinică, certificarea stării de sănătate pe animale neidentificate etc.

4. Medicii veterinari nu sunt "şmecheri" după cum afirmă domnul ministru Tabără, ci sunt cei care garantează siguranţa produselor de origine animală. Sunt cei care muncesc zi şi noapte, sâmbăta şi duminica, sunt cei care se duc indiferent de vreme şi de condiţii să trateze sau să vaccineze animalele.

5. Medicii veterinari nu se opun efectuării identificării animalelor de către asociaţiile crescătorilor de animale, pentru membrii acestora. Medicii veterinari, dimpotrivă, asigură tranziţia acestui proces întrucât aceste asociaţii nu au acoperire la nivel naţional, nu sunt constituite pe toate speciile de animale, nu au încă infrastructura aferentă organizării şi desfăşurării unui astfel de proces. Colegiul Medicilor Veterinari a susţinut şi susţine că acolo unde au capacitatea, asociaţiile profesionale pot să preia acest proces. Obiectivul principal al medicilor veterinari este ca toate animalele să fie identificate şi înregistrate.

Colegiul Medicilor Veterinari îl invită pe domnul ministru Tabără să analizeze cu atenţie textul O.U.G. nr. 23/2010 şi să informeze corect opinia publică. Colegiul Medicilor Veterinari îl invită pe domnul ministru Tabără să îşi ceară scuze public pentru jignirile aduse unei profesii care îşi desfăşoară activitatea cu demnitate şi onoare, cu rezultate remarcabile în condiţii de cele mai multe ori improprii.

Colegiul Medicilor Veterinari îl invită pe domnul Ministru Tabără pentru a doua oară să gestioneze eficient identificarea ecvideelor aflate în subordinea domniei sale. Domnul Ministru Tabără vede identificarea făcută ''la întâmplare' de către ''veterinari', dar nu observă haosul din identificarea ecvideelor, nu observă că în România caii nu sunt identificaţi, că nu pot fi vaccinaţi de către medicii veterinari, că nu pot fi eradicate bolile de la această specie, că nu au paşapoarte, că nu sunt înregistrate mişcările în baza de date, că instituţia din subordinea domniei sale care efectuează identificarea ecvideelor încalcă Legea nr, 160/1998 privind exercitarea profesiei de medic veterinar etc.

Colegiul Medicilor Veterinari insistă ca domnul Ministru Tabără să înţeleagă că '"autoritatea competentă" în domeniul identificării şi înregistrării animalelor este acea ''autoritate'' dintr-un stat membru, responsabilă cu controalele veterinare şi îl invităm să citească articolul 2 din Regulamentul CEE 1760/2000, din Regulamentul CEE 21/2004, din Directiva CEE 92/102. Domnul ministru Tabără şi instituţia pe care o conduce nu are atribuţii sau competenţe în acest domeniu. Noi îl invităm pe domnul ministru să elaboreze politici, strategii, programe pentru dezvoltarea fermelor de animale, pentru creşterea numărului de ferme de animale, să treacă de la teorii la fapte.

Medicii veterinari sunt partenerii crescătorilor de animale şi vor continua să le asigure asistenţa de specialitate dar şi consultanţă privind creşterea animalelor şi posibilităţile de dezvoltare a fermelor.

Colegiul Medicilor Veterinari a iniţiat întâlniri şi consultări cu asociaţiile crescătorilor de animale reprezentate la nivel naţional în vederea identificării problemelor existente, pentru ca ulterior să se găsească soluţii comune pentru rezolvarea acestora.

Dr. Liviu HARBUZ

Vicepreședinte al Departamentului de Agricultură al PSD

Prim Vicepreședinte al Colegiului Medicilor Veterinari

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii