Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:47 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Terapie gratuită pentru copiii cu dizabilităţi la Cernavodă

ro

03 Dec, 2013 19:16 1316 Marime text
Un vis implinit pentru copiii cu nevoi speciale!Centrul de Terapie Educaţională pentru Copii cu Dizabilităţi Cernavodă şi-a deschis azi porţile. Inaugurarea a avut loc în Festivităţi a Liceului Tehnologic Cernavodă, unde au fost prezenţi oficiali ai autorităţii locale, terapeuţi, directori ai instituţiilor de învăţământ, reprezentanţi CNE, reprezentanţi ai ONG-urilor Rotary Club, Departe de Casă, Save the Doggs, Nightingales Children, Spitalul Orăşenesc Cernavodă, ISU Dobrogea, şi micuţi care vor primi terapie în cadrul centrului.

După mai bine de un an de îndelungi demersuri ale administraţiei publice locale, centrul a fost înfiinţat şi îşi va desfăşura activitatea în conformitate cu standardele unei instituţii de specialitate, finanţată din bugetul local (50 de mii de lei alocaţi de către Consiliul Local ). Realizarea acestui proiect va aduce zâmbetul pe buze a 36 de copii cu nevoi speciale ( Autism,ADHD, retard şi alte afecţiuni) din Cernavodă şi localităţile limitrofe, dar peste 10 locuri de muncă. Proiectul a fost iniţiat de către primarul Gheorghe Hânsă, impresionat de numărul mare de copii cu probleme, ale căror familii nu işi permiteau cheltuielile unor tratamente de specialitate în afara oraşului.

Obiectivul principal al edilului este de a demara, de la 1 ianuarie, procedurile de finanţare (europeană şi de stat) pentru a aduce instituţia la nivelul unui “Centru Naţional de Terapie”, care în prezent este singurul care aplică terapia cu animale. Instituţia deţine 10 clase dotate şi utilate, unde micuţii pacienţi vor fi evaluaţi individual de specialişti, care stabilesc apoi terapia specializată şi personalizată. Sistemul de funcţionare este şi unul de învăţământ, care îi poate pregăti pe cei mici pentru viaţă. Concomitent cu terapia copiilor şi părinţii beneficiază de consiliere psihologică. În viitorul apropiat, vor mai beneficia de terapie 150 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate. Parteneri în acest proiect sunt şase ONG-uri din Cernavodă, Constanţa, Bucureşti, dar şi din străinătate, care au contribuit la funcţionarea acestui centru cu specialişti (psiholog, sociolog, psihiatru, kinetoterapeut, logoped etc.). Un mare merit pentru această realizare îl au şi cetăţenii cu suflet. De-a lungul timpului au fost organizate manifestări cu scop caritabil, în urma cărora au fost donate fonduri, mobilier şi jucării, extrem de necesare pentru donarea şi utilarea centrului.
 
Sorina Popa
Birou de presă şi Relaţii Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii