Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:28 16 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acces la educaţie pentru toţi cernavodenii

ro

23 Aug, 2013 19:41 525 Marime text
“Ai carte, ai parte”, aceasta este deviza noului proiect pe care Primăria Cernavodă îl va derula în următoarea perioadă. Din nefericire, zicala transmisă din bătrâni reprezintă o realitate cu care se confruntă mulţi cernavodeni, care întâmpină dificultăţi în contractarea unui loc de muncă, din cauza numărului mic al anilor de studiu. Fenomenul a luat amploare, odată cu trecerea timpului, având în vedere faptul un număr mare de tineri fără studii, solicită săptămânal sprijinul primăriei pentru angajare, deoarece sunt respinşi de alte întreprinderi din cauza lipsei unei calificări...Situaţia care a alarmat Administraţia Publică Locală este creşterea, din ultimii ani, a numărului de copii care abandonează şcoala, dar şi a numărului tot mai mare de analfabeţi. Majoritatea acestor cazuri sunt înregistrate în cadrul comunităţilor de romi şi în cadrul familiilor nevoiaşe, care spun că preferă să îşi excludă odraslele din sistemul şcolar din cauza problemelor financiare.

Pentru a preveni acest fenomen, reprezentanţii Primăriei au iniţiat un proiect educaţional, care va putea permite din nou accesul la studii, persoanelor care au renunţat la şcoală. Administraţia Publică Locală a solicitat sprijinul Inspectoratului Judeţean Constanţa, care a permis suplimentarea unei clase de elevi “majori”, care să urmeze cursurile ciclului primar şi gimnazial. Programul “A doua şansă” se va demara în luna septembrie, în parteneriat cu Şcoala Generală nr.2, şi va oferi posibilitatea cernavodenilor, de toate vârstele, aflate în abandon şcolar, să obţină o diplomă de opt clase. Înscrierile la cursuri se vor face gratuit, la secretariatul Şcolii nr.2, care va pune cadrele didactice la dispoziţia elevilor “majori”.

Orele vor fi susţinute la sediul organizaţiei “Casa fericirii”, iar materia anuală va fi condensată pe parcursul unui semestru. Asfel că, elevii vor avea posibilitatea de absolvire a două clase în 12 luni, iar cursurile vor fi susţinute în după-amiaza. Un alt partener al acestui proiect este Direcţia de Asistenţă Socială Cernavodă, care va pune la dispoziţia elevilor cadre didactice specializate pentru a-i ajuta pe adulţii din clasa I să înveţe să scrie şi să citească.
Nu doar cei din clasele I –VIII vor beneficia de o a doua şansă, ci şi cernavodenii care îşi doresc să urmeze drumul către o profesie şi chiar o carieră. Cei care îşi doresc o diplomă de bacalaureat, dar au abandonat studiile în timpul anilor de liceu, vor avea posibilitatea în acest an să urmeze cursurile unui liceu privat cu sistem seral la Cernavodă. Tot la Cernavodă va fi deschis şi accesul la studii universitare.

Tinerii care visează la o carieră, dar nu şi-au permis financiar să urmeze cursurile unei facultăţi din ţară, vor avea anul acesta şansa de a-şi îndeplini visul la Cernavodă. Primăria a obţinut parteneriatul unei Universităţi din Constanţa, care va înfiinţa în această toamnă un sediu în cadrul Liceului Tehnologic din Cernavodă. Studenţii vor beneficia de taxe mici şi diplome avizate de Ministerul Învăţământului. Informaţii suplimentare, dar şi înscrierile, vor avea loc la Biroul de Relaţii Publice din cadrul Primăriei Cernavodă.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii