Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:10 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Navodari, fara caldura din februarie - 18.01.2009

ro

18 Jan, 2009 19:22 892 Marime text

Oraşul Năvodari este aproape de îngheţ             
          
             Primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, i-a adresat primului ministru al României, Emil Boc, un memoriu prin care îi solicită blocarea transferului de acţiuni ale SC UZINA TERMOELECTRICĂ MIDIA SA către SC ROMPETROL RAFINARE SA.
              În motivaţia înaintată premierului României, edilul oraşului a prezentat situaţia datoriilor Ecotermului dar şi faptul că Năvodariul a dat dovadă de bună credinţă în achitarea acestora. Astfel, în ultimii 3 ani, SC TSP ECOTERM SA a efectuat plăţi către furnizorii de energie termică SC UT MIDIA SA în sumă de 33 261 648,86 de lei şi ELECTROCENTRALE Constanţa în sumă de 2 053 433 de lei, valoarea facturilor de energie termică emise fiind în sumă de 33 806 512,99 de lei, inclusiv factura emisă la data de 31-12-2008. Totodată, s-a specificat şi faptul că mai mult de jumătate din datoriile revendicate de SC UT MIDIA SA de la SC TSP ECOTERM SA reprezintă penalităţi de întârziere, fapt care contravine legislaţiei în vigoare (conform Legii 326/2001, art. 25, ali. 2, „valoarea penalităţilor nu poate depăşi cuantumul debitului asupra căreia sunt calculate”).
             Primarul Nicolae Matei a denunţat faptul că năvodărenii au fost înşelaţi deoarece facturarea SC UT MIDIA SA către SC TSP ECOTERM SA s-a făcut incorect, contorizarea fiind făcute pe aparate de măsură neiscirizate (fără control metrologic), agentul termic de pe facturi neregăsindu-se în Năvodari şi din cauza pierderilor mari de pe traseu.
              Primului-ministru al României i-a fost prezentată şi situaţia presiunilor şi a ultimaturilor făcute asupra SC TSP ECOTERM SA şi a vechii conduceri a primăriei oraşului de către SC UT MIDIA SA care, sub ameninţarea opririi furnizării agentului termic, a încheiat protocoale care au obligat năvodărenii la plata unor facturi şi penalităţi incorecte.
              În spatele tuturor acestor încercări, premierul Emil Boc a fost informat că se află încercarea unor grupuri de interese care doresc să obţină pe nimic cele 11 hectare de teren de pe malul mării gajate pentru împrumutul bancar solicitat de administraţia locală pentru stingerea unei părţi a datoriei SC TSP ECOTERM SA.  
              Evaluările făcute de Nicolae Matei arată, ţinând cont de raportul dintre cuantumul datoriilor şi numărul de locuitori, că societăţi cu acelaşi profil de activitate (RADET Constanţa, RADET Bucureşti) înregistrează debite asemănătoare faţă de SC TERMOELECTRICA SA dar nu sunt silite să vândă din casă, aşa cum se întâmplă la Năvodari.
               Primarul Năvodariului atrage atenţia că în Raportul de gestiune pentru anul 2007 al Consiliului de Administraţie al SC UT MIDIA SA, înregistrat la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Constanţa, reiese că SC ROMPETROL RAFINARE SA are o datorie de 16 545 304,98 de lei, cu mult mai mare decât datoria de 13 900 933,59 de lei a SC TSP ECOTERM SA, fapt ce îndreptăţeşte autoritatea publică din Năvodari să concluzioneze că demersurile SC UT MIDIA SA vizează cele 11 hectare de pe malul mării.
                Acţiunea de instituire de sechestru asigurator pe acest teren înaintată instanţei constănţene, sub pretextul garantării debitelor datorate, are şi o conotaţie politică, dat fiind acţionariatul SC UT MIDIA SA format în procent de 43% din patroni ai SC ROMPETROL RAFINARE SA (Dinu Patriciu, aceeaşi persoană care a vândut Kazahstanului acţiuni Rompetrol, tranzacţie din care statul român nu a câştigat niciun ban).
                 Din păcate, contractul de furnizare a agentului termic primar a fost prelungit doar până la 31 ianuarie 2009, după care năvodărenii sunt liberi să îngheţe în case deoarece nu există o sursă alternativă de furnizare a căldurii şi apei calde. Acest fapt va duce la o adevărată criză socială, vieţile a mii de locuitori fiind puse în pericol, victime sigure devenind bătrânii şi copiii.
                Primarul Nicolae Matei atrage atenţia că prin sistarea furnizării agentului termic LEGEA în România va fi din nou încălcată, nerespectându-se continuitatea serviciului de alimentare cu energie termică, conform Legii 51/2006, art. 7, alin (1), lit. b.
                                       
             
                                               
                   Departament relaţia cu mass-media

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii