Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:47 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe ordinea de zi a Camerei Deputaților (decizională ) a ajuns proiectul legislativ al PPDD ce prevede scăderea TVA-ului de la 24% la 19%

ro

11 Feb, 2014 12:29 1304 Marime text
Reducerea TVA are multiple efecte favorabile: creșterea și diversificarea consumului cu consecințe directe asupra creșterii nivelului de trăi și stimularea mediului de afaceri autohton și crearea de locuri de muncă. Estimările arată că astfel se vor crea cel puțin 100000 de locuri de muncă și să avem în vedere și diminuarea evaziunii fiscale.
  Eventualele scăderi de venituri bugetare generate de diminuarea cotei standard vor fi compensate cu ușurință de reducerea economiei subterane, fapt dovedit din plin în momentul aplicării cotei unice de impozitare.
 
               În acest moment România are una din cele mai mari cote ale TVA-ului din UE, de 24%, fiind depășită doar de Ungaria (27%), Suedia și Danemarca cu câte 25%.               Pentru a avea un termen de comparație cele două mari economii ale zonei euro, Germania și Franța, au rate TVA de doar 19% și, respectiv, 19,6%.
 
               Scopul creșterii TVA-ului de la 19% la 24% a fost creșterea încasărilor bugetare. Acesta a fost realizat doar parțial fiind subminat de multiplele efecte negative asupra consumatorilor, mediului de afaceri, forței de muncă și chiar a încasărilor bugetare.
 
  Concret:
 1. Consumatorii au fost forțați să cumpere mai scump aceleași produse, cu prețurile crescute artificial, având drept consecințe imediate scăderea consumului și, pe termen mediu și lung, scăderea nivelului de trăi.
 2. Mediul de afaceri a fost obligat să vândă mai scump aceleași lucruri având drept consecință imediată scăderea volumului de vânzări, iar pe termen mediu și lung scăderea producției și a profitului. Șansele de dezvoltarea a firmelor românești au fost reduse drastic, ele fiind, practic, eliminate de pe piață comunitară.
 3. Angajații au fost afectați de creșterea șomajului și a muncii la negru.
 4. Încasările bugetare nu au crescut în aceeași proporție cu această taxă datorită scăderii volumului de mărfuri comercializate, a producției și a numărului de locuri de muncă, simultan cu accentuarea evaziunii, șomajului și muncii la negru.
 
               Așteptăm doar ca mașina de vot a parlamentarilor USL să respecte măcar o promisiune din campania electorală și să voteze acest proiect ce asigură bunăstarea românilor. 
Dr. Tudor Ciuhodaru
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii