Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:14 21 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romania in incapacitate de plata

ro

23 Aug, 2009 23:04 992 Marime text

Informare conferinţă de presă

Preşedintele filialei Constanţa a Partidului Naţional Liberal, deputatul Gheorghe Dragomir, şi senatorul Puiu Haşotti au comentat astăzi, 23 august 2009, într-o conferinţă de presă, ultimele aspecte legate de situaţia economică actuală şi principalele subiecte de pe scena politică românească.

1. România în incapacitate de plată

Preşedintele PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir, şi-a arătat îngrijorarea, în conferinţa de presă, faţă de situaţia economică actuală, declarând că „România se află la un pas de colaps”.  „Guvernul Băsescu – Geoană - Boc a dus România la faliment. Ei nu stăpânesc principiile de bază ale economiei. România riscă să intre în incapacitate de plată. Sunt semnale îngrijorătoare că în toamnă nu vor mai fi bani de salarii şi pensii. Aceasta este imaginea României, este rezultatul perioadei de cinci ani la preşedinţie a lui Traian Băsescu”, a declarat preşedintele PNL Constanţa. În opinia deputatului liberal, cea mai mare parte dintre măsurile luate de Guvern sunt „total ineficiente şi nu pot duce decât la agravarea situaţiei dramatice în care se află economia românească, nicidecum la ameliorarea acesteia”.
De asemenea, liderul liberal a reiterat ideea că „aceste măsuri înseamnă şi mai multe cheltuieli pentru care Guvernul nu are bani, ci se împrumută, deviind resursele din sectorul privat, îndatorând România pe zeci de ani şi creând premisele unei inflaţii galopante în anii următori, de peste 10 la sută, ceea ce va duce la diminuarea drastică a puterii de cumpărare a românului”.
Nu în ultimul rând, preşedintele filialei Constanţa a Partidului Naţional Liberal, deputatul Gheorghe Dragomir, a ţinut să precizeze că politica nesăbuită a Guvernului Boc a îndatorat România într-un singur an mai mult decât în ultimii 19. „Fiecare salariat va scoate din buzunar aproximativ 4.300 de euro până în 2012 pentru a plăti împrumuturile contractate de guvern. Mai grav este că, deşi Guvernul s-a împrumutat, banii nu se regăsesc în investiţii, ci în acoperirea cheltuielilor curente - salarii şi pensii. Doar 1, 5% din PIB reprezintă cheltuieli de capital, deşi Guvernul s-a angajat că  vor reprezenta 7% din PIB”, a conchis deputatul Gheorghe Dragomir.

2. Moţiune simplă împotriva ministrului Turismului
Senatorul PNL Puiu Haşotti a anunţat, în conferinţa de presă, că va propune deputaţilor liberali, la şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL din 28 august, să iniţieze o moţiune simplă la adresa ministrului Turismului, Elena Udrea. „Voi propune colegilor deputaţi să iniţieze o moţiune simplă la adresa Elenei Udrea, moţiune care sigur va fi votată de PNL, PSD şi UDMR. Poate cu această ocazie premierul Emil Boc va primi un semnal de alarmă din partea întregului Parlament, nu numai a unei comisii”, a declarat Haşotti, precizând că într-o ţară normală, Elena Udrea ar fi fost demisă demult din funcţia de ministru al unui minister „absolut inutil”. În opinia parlamentarului liberal, atitudinea Elenei Udrea vizavi de comisia care o anchetează este „incompatibilă cu statul de drept, cu Constituţia şi cu regulamentul Camerei Deputaţilor şi, nu în ultimul rând, crează un precedent extraordinar de periculos pentru că, de aici înainte, orice anchetă parlamentară care va viza un ministru ne poate duce la aceeaşi situaţie: ministrul respectiv să invoce diverse pretexte pentru a nu se prezenta în faţa comisiei”. Totodată, senatorul Puiu Haşotti a catalogat atitudinea Elenei Udrea precum cea a „unei precupeţe din Piaţa Matache Măcelaru care vinde zarzavat şi îşi pune mâinile în şold ţipând la toată lumea”.

3. Învăţământul, politizat în judeţul Constanţa
Senatorul liberal Puiu Haşotti a declarat, în cadrul conferinţei de presă, că învăţământul, precum şi alte domenii, trebuie golite de orice fel de conţinut politic. „Educaţia nu are nicio legătură cu politica, drept pentru care dezbaterea pentru legile educaţiei trebuie făcută în Parlament”, a opinat Haşotti, menţionând că situaţia învăţământului din România este la ora actuală una dramatică. Parlamentarul liberal a afirmat că învăţământul românesc trebuie fundamental structurat. „Din păcate, în judeţul Constanţa există o politizare a învăţământului, aici se numesc directori exclusiv pe criterii politice. Din păcate, Consiliul Judeţean Constanţa, prin preşedintele său, dar şi primarii iau decizii în funcţie de apartenenţa politică a dascălilor, lucru extraordinar de dăunător. Învăţământul, cultura, armata, serviciile secrete, sănătatea nu trebuie politizate. În aceste domenii avem nevoie de profesionişti şi profesionalism”, a încheiat senatorul Puiu Haşotti.

4. Trafic de influenţă prin Desintco SRL
Un alt aspect la care a făcut referire senatorul Puiu Haşotti în conferinţa de presă s-a referit la firma Desintco SRL, la care era acţionar Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit declaraţiilor senatorului PNL de Constanţa, în acest caz este un trafic de influenţă evident, pentru că „nu are nicio legătură îngheţata cu mitraliera”. Totodată, Haşotti a subliniat că nu crede că această „mega afacere este străină de guvernare, precizând că până în acest moment nimeni nu a remarcat faptul că acest mare business de multe miliarde ar fi implicat şi Ministerul Apărării”. „Atenţie, cine este ministrul Apărării? Este Mihai Stănişoară, un foarte apropiat al domnului preşedinte Traian Băsescu, fost consilier la Cotroceni până mai ieri. Este evident că ministrul Stănişoară a fost informat de această afacere”, a mai spus Haşotti.   


23 august 2009                                         Biroul de presă PNL Constanţa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii