Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:47 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ramona Manescu Problema rromilor dezbatuta in Comisia pentru Educatie a PE

ro

30 Sep, 2010 17:25 1084 Marime text

Ieri, in Comisia pentru Cultura si Educatie a fost discutat Raportul referitor la strategia europeana privind integrarea sociala si economica a romilor, raport prezentat de europarlamentarul ALDE, Hannu Takkula.
In cadrul dezbaterii s-a luat in discutie si proiectul pilot pe care eu, impreuna cu colegul meu finlandez, l-am propus PE, spre adoptare. Obiectivul acestei dezbateri a fost necesitatea unei astfel de strategii la nivel european. Din dezbatere a reiesit foarte clar ca reprezentatii Statelor Membre au abordari foarte diferite cu privire la problematica rromilor si disponibilitatea de a transfera responsabilitatea la nivel european. Spre exemplu, unul dintre europarlamentarii din Spania a cerut sa se faca distinctia intre comunitatea locala de "gitanos", foarte bine integrata, si comunitatatea rroma, care provine din alte tari ale Uniunii Europene si care nu este dispusa sa respecte modul de viata al tarii in care se afla. De asemenea, colegul meu italian a amintit ca desi copiii rromi beneficiaza de locuri gratuite, in scoli, subventionate de catre guvernele nationale, ei aleg sa nu utilizeze aceste locuri . In acest context, colegul finlandez a precizat ca este dezamagit de politica Uniunii Europene, care desi promoveaza drepturile omului in toata lumea, esueaza tocmai in Europa. El s-a referit, in principal, la necesitatea alocarii unor fonduri corespunzatoare pentru integrarea copiilor rromi in sistemul de invatamant, ajutand astfel comunitatea sa constientizeze avantajele si oportunitatile pe care le aduc educarea si formarea copiilor, pe termen lung.
Sunt de acord cu punctul de vedere exprimat de colegii mei francezi, potrivit caruia trebuie sa recunoastem ca exista o problema in ceea ce priveste incluziunea sociala a comunitatii rrome, tocmai din cauza faptului ca pana in momentul de fata, integrarea rromilor a fost un esec. Astfel, proiectul pilot pe care l-am propus, si care promoveaza schimbul de bune practici intre Statele Membre, impreuna cu masurile care se vor lua la nivel european, cu siguranta vor contribui la solutionarea acestei probleme.
O strategie la nivel european este absolut necesara pentru ca politicile de incluziune sociala sa fie aplicate unitar. Alaturi de aceasta, insa, este nevoie ca Statele Membre sa inteleaga ca permisivitatea si toleranta fata de nerespectarea legii de catre comunitatea de rromi face imposibila aplicarea eficienta a unei strategii, oricat de buna ar fi aceasta.
Sa nu uitam ca toti suntem egali in fata legii si, ca atare, avem aceleasi drepturi si obligatii, pe care trebuie sa le respectam. Acest lucru este valabil si pentru cetatenii de etnie rroma.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii