Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:51 18 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul Ungureanu atentează la dreptul de proprietate sub pretextul lipsei banilor

ro

18 Apr, 2012 22:39 750 Marime text

Filiala Constanța a Partidului Național Liberal consideră intenția guvernului de a limita la 15% cuantumul despăgubirilor care vor fi plătite foștilor proprietari pentru proprietățile naționalizate un atentat la dreptul de proprietate și o formulă inacceptabilă și inechitabilă.

Amintim faptul că PNL a fost încă din 1990 apărătorul dreptului de proprietate, de aceea suntem de părere că nu putem face rabat de la lege și de la principii fundamentale sub pretextul că nu sunt bani. Nu este prima dată când puterea - reprezentată fie de Traian Băsescu, fie de Emil Boc, fie de Mihai Răzvan Ungureanu - încearcă să justifice neaplicarea legii sau încălcarea unor drepturi prin lipsa banilor.

Întrucât termenul dat de CEDO pentru găsirea unei soluții unitare privind retrocedările în România expiră în iulie, guvernul Ungureanu a găsit o soluţie penibilă: să limiteze despăgubirile pe casele naţionalizate la 15% din valoarea imobilului, eşalonate pe o perioadă de 10-12 ani. În acest fel, se elimină şi măsurile reparatorii prin restituirea în natură, iar termenul pentru depunerea dosarului este de 60 de zile. Dacă termenul expiră, nu mai ai dreptul să depui dosarul.

În consecință, considerăm că Guvernul PDL nu doreşte rezolvarea problemei retrocedărilor, iar românilor nu le rămâne decât să-şi caute dreptatea, din nou, la organismele internaţionale.

Ca urmare, USL va solicita înfiinţarea unei comisii de anchetă la nivelul Senatului privitoare la activitatea Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor desfășurată începând cu data de 1 ianuarie 2009, deoarece există suspiciuni majore în legătură cu anumite aspecte ale activităţii acestei instituţii.

18 aprilie 2012 Departamentul de Comunicare PNL Constanţa

Ti-a placut articolul?

Comentarii