Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:38 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cristian Busoi "Companiile vor putea sa-si recupereze mai repede banii pe serviciile catre autoritatile publice rau platnice"

ro

28 Apr, 2010 23:04 1211 Marime text
Comisia pentru Piaţă Internă şi Protecţia Consumatorului din Parlamentul European (IMCO) a votat, astăzi, Directiva Comisiei Europene care impune penalităţi autorităţilor locale şi centrale rău platnice. În forma propusă de comisia PE, directiva prevede un termen maxim de 30 de zile pentru plata facturilor către furnizori, în caz contrar autorităţile fiind obligate să plătească dobânzi şi o taxă de 40 de euro drept costuri de recuperare. Termenul limită poate fi depăşit doar în cazuri speciale cum ar fi, de exemplu, facturile către spitale.

Coordonatorul liberalilor europeni în Comisia pentru Piaţă Internă şi Protecţia Consumatorului (IMCO) a Parlamentului European, Cristian Buşoi, şi-a exprimat speranţa că directiva va intra în vigoare cât mai repede posibil pentru a veni în sprijinul companiilor europene.

Cristian Buşoi a afirmat, după vot, că varianta Parlamentului European este mai indulgentă cu autorităţile locale decât propunerea iniţială a Comisiei Europene. El s-a arătat dezamăgit de decizia colegilor săi de a elimina penalitatea de 5%, percepută dacă factura nu era plătită la timp.

"Deşi în urma discuţiilor şi votului din Comisia IMCO propunerea Comisie Europene a fost, într-o oarecare măsură, slăbită, totuşi votul de astăzi reprezintă un pas important în sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii şi al companiilor care au în multe dintre statele Uniunii Europene dificultăţi în a-şi primi banii de la autorităţile de stat pentru serviciile efectuate. Sunt dezamăgit că a fost eliminată prevederea privind penalitatea de 5% care se percepea în cazul în care factura nu era plătită la timp, dar privesc acest pas înapoi ca pe o modalitate strategică de a obţine sprijinul unui cât mai mare număr de ţări ale Uniunii atunci când dosarul va ajunge în Consiliu."

Cristian Buşoi a anticipat că directiva europeană va trece fără probleme de votul plenului. El a conchis că este extrem de important ca această directivă să intre în vigoare cât mai repede cu putinţă pentru ca furnizorii de servicii să poată beneficia de prevederile acesteia.

"Sper ca după votul final din PE care cu siguranţă va fi unul favorabil şi după votul din Consiliu, în cel mai scurt timp această directivă să poată să intre în vigoare şi să sprijine întreprinderile europene să aibă o relaţie cât mai corectă şi eficientă cu autorităţile publice."

Comisia Europeana a propus anul trecut introducerea de penalităţi pentru autorităţile publice rău platnice, iar noua reglementare urmează să se aplice fără condiţionare în toate statele membre. Dacă nici după aplicarea penalităţilor, respectivele autorităţi publice nu îşi achită datoriile către furnizori, se ajunge până la executarea silită.

Propunerea de directivă urmează să fie votată de Parlamentul European, cel mai probabil, în sesiunea de luna viitoare, apoi va intra în dezbaterea Consiliului. Directiva europeană urmează să intre imediat in vigoare, dacă votul din Consiliu va fi favorabil.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii