Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:08 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adina Valean cere un control european strict in procesul de dezafectare a centralei nucleare de la Kozlodui

ro

20 May, 2010 20:09 1171 Marime text
Eurodeputata liberală, Adina Vălean, a cerut, în cadrul unei intervenţii în plenul Parlamentului European, un control strict al autorităţilor europene în procesul de dezafectare a reactoarelor 1 şi 4 ale centralei nucleare de la Kozlodui din Bulgaria.

Adina Vălean, unul dintre responsabilii ALDE în domeniul energiei, a avertizat că centrala are, în continuare, un risc ridicat pentru mediu din cauza posibilelor scurgeri radioactive în apă, aer şi sol.

"Ca europarlamentar român sunt, în mod particular, interesată de situaţia în care se află centrala nucleară de la Kozlodui. Pentru că se află aproape de graniţa ţării mele, centrala creează de multă vreme îngrijorare din cauza problemelor evidente de mediu pe care le ridică.

Cred că Europa are o mare responsabilitate şi trebuie să se implice activ în procesul de dezafectare. Trebuie să ne asigurăm că acest proiect beneficiază de toate fondurile care pot fi puse la dispoziţie pentru a asigura protecţia la cel mai înalt nivel. Dezafectarea şi dezasamblarea trebuie să aibă loc în condiţii stricte pentru că altfel riscăm să punem în pericol securitatea întregii regiuni!"

Adina Vălean a cerut, de asemenea, un control eficient asupra cheltuirii fondurilor europene alocate proiectului de la Kozlodui şi s-a pronunţat ferm în favoarea alocării de bani suplimentari pentru asigurarea unui proces de dezafectare la cele mai înalte standarde de securitate.

"Susţin cu tărie propunerea de a aloca fondurile suplimentare de 300 de milioane de euro pentru acest proiect. Vă reamintesc că Parlamentul European a luat o atitudine fermă în favoarea proiectului în urmă cu câteva luni când am decis alocarea unei prime tranşe de 75 de milioane de euro din bugetul pe 2010. Cred, însă, că trebuie să fim intransigenţi în privinţa transparenţei cu care sunt cheltuiţi aceşti bani. Până acum Comisia Europeană a fost nemulţumită de informaţiile primite de la autorităţile bulgare. Trebuie să monitorizăm cu stricteţe fondurile alocate proiectului."

În calitate de raportor al Parlamentului European pentru sectorul investiţiilor în infrastructura energetică, Adina Vălean, a insistat asupra necesităţii ca autorităţile de la Sofia să prezinte o strategie naţională coerentă cu obiective clare pe termen lung în ceea ce priveşte investiţiile în energie.

Europarlamentarii au votat, astăzi, raportul care asigură sprijinul financiar suplimentar pentru dezafectarea reactoarelor 1 şi 4 de la centrala atomo-nucleară de la Kozlodui din Bulgaria.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii