Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:06 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viorica Dancila interpeleaza CE privind rolul politicii de coeziune ca raspuns la schimbarile demografice

ro

30 Apr, 2010 18:12 1237 Marime text

s_d_viorica-dancila.jpgBruxelles, 30 aprilie 2010

Preşedinta Delegaţiei europarlamentare PSD, Viorica Dăncilă, a adresat, vineri, o întrebare scrisă Comisiei Europene privind rolul politicii de coeziune în ceea ce priveşte răspunsul la schimbările demografice. Fondului Monetar Internaţional şi Comisia Europeană anticipează, pentru nivelul anului 2050, o modificare a raportului dintre pensionari şi populaţia activă în Uniunea Europeană, cu îmbătrânirea populaţiei şi scăderea forţei de muncă.

"In mai multe state membre ale Uniunii Europene investiţiile publice au scăzut în ultima perioadă, printre cauzele acesteia scăderi aflându-se pe de o parte criza economică şi financiară, şi, pe de altă parte, fenomenul de îmbătrânire a populaţiei. Acest fenomen antrenează o sumă întreagă de schimbări în medicină, în obiceiurile de consum, în structura populaţiei, dar şi în sistemul de securitate socială.", se arată în întrebarea scrisă. Doamna Dăncilă exemplifică cu faptul că în 1993 investiţiile publice reprezentau aproximativ 2,9 % din produsul intern brut (PIB), iar în 2005 nivelul acestora a scăzut până la 2,4 procente în PIB.

"Pe de altă parte, un studiu al Fondului Monetar Internaţional estima, în urmă cu trei ani, că raportul dintre pensionari şi populaţia activă se va înjumătăţi, în Europa, până în 2050, de la patru la două persoane active pentru fiecare pensionar, în timp ce un raport al Comisiei Europene aprecia că forţa de muncă în UE va scădea cu 48 de milioane de persoane, adică 16%, între 2010 şi 2050, în timp ce numărul persoanelor în vârstă va creşte cu 77%, adică 58 de milioane de persoane. Totodată, statisticile europene înregistrează diferenţe semnificative între regiunile Uniunii, atât la capitolul natalităţii, dar şi al mortalităţii sau între fluxurile migratoare", menţionează interpelarea CE.

În acest context, europarlamentarului român a întrebat executivul comunitar care va fi, în opinia sa, rolul politicii de coeziune, la nivel comunitar, din punct de vedere al răspunsului la schimbările demografice.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii