Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:57 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Victorie importantă în Parlament a deputatului constănţean Florin GHEORGHE

ro

03 Feb, 2016 15:43 1986 Marime text
Miercuri, 3 februarie 2016, deputatul din Constanţa Florin GHEORGHE a înregistrat o victorie importantă în Parlament, atunci când una dintre propunerile sale legislative a fost adoptată cu o majoritate covârşitoare de voturi: „Astăzi, Camera Deputaţilor a adoptat, cu o majoritate covârşitoare de voturi (289 voturi pentru, nici un vot împotrivă, o singură aţinere), o propunere legislativă iniţiată de mine încă de anul trecut, undeva prin luna aprilie. Este vorba despre modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de servicii.

Astfel, după ce Preşedintele Johannis va promulga această lege, achiziţiile publice din România vor înregistra un grad mai ridicat de transparenţă. Ca să fiu mai explicit, trebuie să spun că legea propusă de mine şi adoptată de Parlament vizează creşterea treptată a achiziţiilor publice derulate prin SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice). Astfel, toate autorităţile publice contractante din România vor trebui să utilizeze instrumentele electronice, mult mai transparente, atunci când folosesc banii publici. Treptat, procentul achiziţiilor derulate prin SEAP va creşte la 60% în anul 2016, la 70% în 2017 şi va ajunge la 100%, în anul 2018 Aşadar, adio contracte date pe ochi frumoşi, achiziţii prin cunoştinţe şi rude sau servicii publice realizate de prieteni, prin negociere directă.”


Deputatul Florin GHEORGHE este convins că o transparenţă mai mare a achiziţiilor publice va aduce economii importante la bugetul public, mai multă concurenţă în piaţa privată şi servicii mai bune pentru cetăţeni: „Cred că sunt printre puţinii care citesc cu atenţie concluziile cuprinse în rapoartele anuale ale Curţii de Conturi a României. Nu este pentru prima dată şi sper că va fi pentru ultima dată, când Curtea de Conturi spune cu subiect şi predicat că sume colosale din banii publici sunt cheltuiţi ineficient, netransparent şi că anual se pierd resurse financiare importante din banii cetăţenilor din pricina achiziţiilor publice deficitare şi netransparente. Ideea acestei legi mi-a venit atunci când, în anul 2010, am constatat că o creştere de 10% a achiziţiilor publice derulate prin SEAP a adus economii de peste 1 miliard de lei numai într-un an. 

Numai dacă am ţine cont de această proporţie, justificăm imediat cele circa 10 miliarde de lei pe care le arată Curtea de Conturi, în fiecare an, ca fiind cheltuite ineficient, inutil sau, uneori, ilegal. A făcut cineva vreun demers în ultimii şase ani ca să înlăture acest neajuns? Din păcate, nu! Îmi doresc din suflet ca această lege să aibă efectele anticipate şi urmărite de mine atunci când am elaborat legea: economii uriaşe la bugetele publice, achiziţii publice corecte, produse şi servicii mai bune pentru cetăţeni şi, de ce nu, o creştere a concurenţei loaiale în sectorul privat. Le mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut şi, tuturor parlamentarilor care au înţeles necesitatea acestei legi şi au votat-o. Sper că Guvernul Cioloş să aibă priceperea să implementeze corect această lege şi cu toţii să-i culegem beneficiile în cel mai scurt timp.”
a mai adăugat Florin GHEORGHE, deputat UNPR.
 
Biroul de presă al deputatului
Florin GHEORGHE
Deputat UNPR
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii