Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:13 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sabin Cutas (ECON) "G20 ar fi un format mai bun pentru eficienta negocierilor climatice"

ro

21 Jan, 2010 17:25 660 Marime text

COMUNICAT DE PRESA

Sabin Cutaş (ECON): "G20 ar fi un format mai bun pentru eficienţa negocierilor climatice"
 
Strasbourg, 21 ianuarie 2010

Europarlamentarul PSD+PC Sabin Cutaş, membru al Comisiei economice şi monetare din Parlamentul European (ECON), critică incapacitatea Uniunii Europene de a impulsiona negocierile de la Copenhaga şi reticenţa marilor ţări industrializate de a-şi asuma angajamente concrete cu acest prilej. În acest context, consideră Cutaş, G20 ar fi un format mai bun pentru eficienţa viitoarelor negocieri climatice.

Sabin Cutaş propune -într-o intervenţie scrisă aferentă dezbaterilor consacrate Summit-ului de la Copenhaga, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg- ca tema adoptării unui nou tratat pentru lupta împotriva schimbărilor climatice să fie reluată în cadrul unor "discuţii într-un format restrâns, de tipul G20, pentru o mai mare eficienţă a negocierilor". De asemenea, deputatul european subliniază nevoia unei mai mari coordonări a statelor membre, astfel încât să existe o singură voce la nivelul UE.

"De o lună de zile, eşec este cel mai utilizat cuvânt pentru a caracteriza Summit-ul de la Copenhaga. Rezultatul nesatisfăcător al Summit-ului se datorează atât reticenţei manifestate de către marile ţări industrializate, cât şi regulilor complicate ale sistemului bazat pe consens al ONU. De asemenea, ar trebui analizată incapacitatea Uniunii Europene de a-şi asuma postura de catalizator al eforturilor globale pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice. Prin anunţarea unilaterală, cu un an înaintea acestei conferinţe, a intenţiei de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20%, până în 2020, UE avea atu-ul moral de a da un impuls negocierilor de la Copenhaga. Nu am ştiut, însă, să ne facem auzită vocea într-o reuniune dominată de poziţiile SUA şi ale ţărilor emergente", se arată în intervenţia eurodeputatului român.

"Este nevoie de un format de discuţii mai restrâns, pentru a putea spera în negocieri cu sorţi de izbândă. Reuniunile ministeriale de la Bonn şi Mexico din iunie şi decembrie, trebuie folosite cât mai eficient pentru a lăsa deschisă calea adoptării unui nou tratat. Este nevoie ca statele membre să se coordoneze, în aşa fel încât să vorbim cu o singură voce la nivel internaţional", a declarat Sabin Cutaş.

Grupul celor 20 (G20) a fost creat în 1999 şi reuneşte economii strategice -industrializate sau în curs de dezvoltare- în cadrul său având loc discuţii cheie legate de economia mondială. Mai multe date despre G20 sunt disponibile la http://www.g20.org/about_what_is_g20.aspx

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii