Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:47 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Minodora Cliveti - “E nevoie de o strategie europeana in tratarea bolilor specific feminine”

ro

12 Feb, 2014 15:33 680 Marime text
Europarlamentarul Minodora Cliveti a organizat marti, 11 februarie 2014, dezbaterea intitulata "Cancerul de san in faza avansata" impreuna cu colegii deputati Emma McClarkin din Marea Britanie si Anna Záborská din Slovacia, cu sprijin logistic din partea Fipra finantat de Novartis Oncology. La dezbatere au mai participat reprezentanti din partea ONG-urilor si a societatilor medicale de profil.
 
Cancerul de san este cea mai comuna forma de cancer la femei la nivel mondial, reprezentand 23% din toate cazurile noi de cancer la femei. 30% din femeile cu cancer de san incipient ajung in stadiul avansat, pentru care nu exista in prezent nici un tratament.
 
In ultimii ani, incidenta cancerului de san in Europa a fost in declin. Cu toate acestea, tarile din Europa de Est, printre care si Romania, au cunoscut o crestere. Este cunoscut faptul ca cel mai frecvent cancer la femeile din Romania este cancerul de san. Intre 1989 si 2006, Romania a inregistrat o crestere de 17% a ratei mortalitatii de cancer de san. Doar 13,5% dintre femeile cu varste cuprinse intre 50 si 69 de ani, in Romania au facut vreodata o mamografie.
 
Eurodeputata Minodora Cliveti a declarat in cadrul dezbaterii faptul ca " in Romania, din pacate, multe femei ezita sa faca investigatii de rutina (ecografie mamara, mamografie) de teama unui diagnostic pozitiv in ceea ce priveste cancerul de san, acest fapt ducand la diagnosticarea tardiva a acestei maladii, cu implicatii majore asupra posibilitatilor de tratament.
In plus, in contextul liberei circulatii a lucratorilor in spatiul UE, consider importanta formularea si implementarea de politici europene in domeniul sanatatii femeilor, inclusiv a celei reproductive, chiar daca acesta tine de competenta statelor membre, pentru ca femeile sa beneficieze de drepturi aferente in mod uniform, egal si nediscriminatoriu pe intreg teritoriul UE. De aceea am adresat o intrebare scrisa Comisiei Europene pentru a solicita elaborarea unei strategii unitare care sa ofere tuturor femeilor garantia ca isi pot exercita dreptul la sanatate in conditii de egalitate, indiferent de statul membru in care traiesc", a concluzionat Minodora Cliveti.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii