Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:20 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ioan Enciu, europarlamentar PSD Romanii vor putea circula liber in SUA si Canada

ro

12 Sep, 2013 17:46 1177 Marime text
Astazi, 12 septembrie, Parlamentul European a votat in favoarea modificarii modificarii Regulamentului Uniunii Europene privind vizele prin care se introduce o noua clauza de reciprocitate care va obliga SUA si Canada sa elimine vizele pentru cetatenii romani. Modificarea Regulamentului 539/2001 va imbunatati politica in domeniul vizelor a Uniunii Europene, deoarece regula reciprocitatii va deveni cu adevarat executorie.

Reintroducerea vizelor va fi automata si obligatorie in cazul in care statul tert in cauza nu a ridicat obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE. Aceasta modificare va intra in vigoare in decurs de 24 de luni de la publicarea in Jurnalul Oficial al UE a noii legislatii.

Europarlamentarul roman Ioan Enciu, co-initiator al noii clauze de reciprocitate a declarat: ``Se va crea astfel o solidaritate de facto, atat in interiorul Uniunii cat si in relatiile cu partenerii sai. Peste 100 de milioane de cetateni din cele 6 state membre ale UE, care au parte de un tratament diferit in ceea ce priveste vizele pentru SUA, ar putea beneficia in mod direct si imediat de noile reguli privind vizele, Statele Unite ale Americii si Canada vor fi determinate sa extinda programele lor privind calatoriile fara vize in intreaga Uniune Europeana. Mai mult decat atat, noul mecanism de reciprocitate in domeniul vizelor ar proteja in viitor toate statele membre, de la alte tratamente discriminatorii din acest punct de vedere. Este responsabilitatea mea in calitate de membru al Parlamentului European sa lupt pentru o politica puternica a UE in domeniul vizelor fata de SUA si Canada, dar si ca reprezentant al cetatenilor romani, sa lupt pentru drepturile lor in privinta vizelor”.

          Textul propus este rezultatul unui acord cu Consiliul, dupa luni intregi de negocieri dure introducandu-se doua schimbari majore. In primul rand, se intareste asa - numitul "mecanism de reciprocitate", un mecanism politic care ar putea fi activat ca un act de solidaritate atunci cand o tara terta ai carei cetateni nu au nevoie de viza pentru a veni in UE (cum ar fi cetatenii SUA si Canada) aplica sau mentine obligativitatea vizelor pentru cetatenii uneia sau mai multor state membre ale UE. In al doilea rand, se creeaza un mecanism de suspendare, care ar putea suspenda temporar scutirea de vize pentru o tara terta, in cazul unei situatii de urgenta.
 
Mecanismul de reciprocitate

          Acest mecanism va pune capat situatiei inacceptabile in domeniul politicii vizelor cu privire la milioane de cetatenii ai Uniunii Europene din cele 6 state membre: Romania, Bulgaria, Polonia, Republica Ceha, Cipru si Croatia. In prezent, cetatenii din aceste 6 tari ale Uniunii Europene sunt obligati sa detina viza pentru a calatori in SUA si/sau Canada. Aceasta cerinta este discriminatorie, deoarece face diferentiere intre cetatenii UE, chiar daca UE are o politica comuna in domeniul vizelor. In plus, cerinta este o incalcare clara a principiului reciprocitatii intrucat cetatenii din SUA si Canada pot circula fara cerinta vizelor in toate statele UE.
          Noua legislatie va crea un mecanism automat care sa asigure ca UE va impune obligativitatea vizelor pentru orice tara terta care introduce sau mentine obligativitatea vizelor pentru cetatenii uneia sau mai multor state membre.
Mecanismul de suspendare

          Mecanismul de suspendare stipuleaza ca un stat membru UE poate informa Comisia in cazul in care acesta se confrunta cu o situatie de urgenta legata de o crestere puternica a numarului de migranti ilegali sau cu anumite presiuni asupra sistemului de azil.

          Comisia va face o evaluare finala, luand in considerare circumstantele notificate de catre statul sau statele membre, impactul general privind situatia cresterii migratiei in Uniune, rapoartele organizatiilor internationale, precum si problema generala a politicilor publice si securitatii interne. Mecanismul va functiona pe o perioada de 7 ani, timp in care UE va negocia cu statele in cauza gasirea de solutii alternative.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii