Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:48 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eurodeputatul Victor Boştinaru capacitatea de absorbţie a fondurilor alocate Politicii de Coeziune este vitală

ro

24 Mar, 2011 23:06 909 Marime text

Bruxelles, 24 martie 2011

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European (REGI) şi raportor virtual al Grupului S&D pentru raportul lui Michael Theurer privind „Absorbţia fondurilor structurale şi de coeziune: lecţiile învăţate pentru viitorul Politicii de Coeziune", a declarat că o creştere a capacităţii de absorbţie a fondurilor alocate Politicii de Coeziune este vitală pentru noile state membre, precum România. În opinia eurodeputatului Victor Boştinaru, măsurile de îmbunătăţire a acestei capacităţi ar trebui să fie obligatorii pentru astfel de state.

Declaraţia eurodeputatului a fost făcută la începutul acestei săptămâni, în cadrul prezentării în Comisia REGI a primului document de lucru în raportul lui Michael Theurer.

Referindu-se la măsurile necesare în vederea abordării problemelor legate de capacitatea de absorbţie, Victor Boştinaru a declarat că „acestea ar trebui să devină obligatorii prin dezvoltarea unor viitoare contracte de parteneriat semnate între Comisia Europeană şi statele membre, deoarece aceasta este singura modalitate de a ne asigura că acestea sunt pe deplin puse în aplicare în ţările care au probleme majore în ceea ce priveşte capacitatea de absorbţie, cum este şi cazul României".

„În strânsă legătură cu problema capacităţii de absorbţie este şi problema numărului de persoane din administraţia publică care lucrează cu proiecte finanţate din fonduri UE, stabilitatea acestora şi stimulentele financiare de care beneficiază" a adăugat eurodeputatul PSD. Conform acestuia dacă oamenii care se ocupă de proiectele europene - unde sunt implicate sume mari de bani - sunt prost plătiţi, este de înţeles că nu vor fi stimulaţi în elaborarea de proiecte bune.

Victor Boştinaru a mai subliniat faptul că este esenţială evitarea oricărei interferenţe politice în instituţiile care se ocupă cu gestionarea fondurilor UE, iar această stabilitate ar trebui să fie asigurată dincolo de schimbările politice. De asemenea „este necesară continuarea simplificării regulilor şi, în acest context, implicarea reprezentanţilor beneficiarilor fondurilor UE, astfel încât să fie ascultate opiniile acestora şi să se elaboreze reguli cât mai favorabile acestora, garantând în acelaşi timp echilibrul potrivit între nevoia de control şi utilizarea transparentă a banilor" a conchis eurodeputatul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii