Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:54 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cabinetul lui Viktor Orban modifică legea presei din Ungaria

ro

17 Feb, 2011 23:11 1000 Marime text

Nu este suficient - declară eurodeputaţii social-democraţi şi cei liberali

Strasbourg, 17 februarie 2011

Plenul Parlamentului European (PE) din Strasbourg, a găzduit miercuri seară, o dezbatere privind legea presei din Ungaria şi intenţia de a supune la vot o moţiune de rezoluţie, iniţiată de cele patru Grupuri politice S&D, ALDE, Verzi şi GUE/NGL, împotriva acestei legi. Prezentă la dezbatere, Vicepreşedinta Comisiei Europene şi Comisar pentru agenda digitală, Neelie Kroes a declarat că primise chiar în cursul dimineţii de miercuri vestea că premierul ungar, Viktor Orban a fost de acord să amendeze legea presei din Ungaria pentru a se conforma tuturor aspectelor comunitare reclamate de către PE.

Conform comunicării de ultim moment din partea Guvernului Ungariei, amendamentele la legea presei vizează: aplicarea disproporţionată a normelor privind prezentarea echilibrată a informaţiilor, amenzile pentru difuzorii de servicii media autorizaţi în alte ţări ale Uniunii, normele privind înregistrarea şi autorizarea furnizorilor de servicii mass-media şi regulile împotriva ofenselor aduse indivizilor, minorităţii sau majorităţii.

Prezent la dezbatere, eurodeputatul PSD, Victor Boştinaru a considerat demersul schimbării legii presei din Ungaria un succes al dezbaterilor din PE: „Doamna Comisar Neelie Kroes confirmă faptul că Parlamentul European a avut dreptate când a atacat în termeni duri legea presei din Ungaria, iar Guvernul ungar recunoaşte prin disponibilitatea de a amenda, e drept doar în 4 capitole, eşecul unui demers antidemocratic."

Totodată însă, eurodeputaţii din cele patru Grupuri politice s-au arătat nemulţumiţi de menţinerea unor prevederi incompatibile cu normele fundamentale ale Uniunii sau a OSCE. „În scrisoarea dumneavoastră recunoaşteţi la final că veţi analiza această lege şi compatibilitatea sa, inclusiv cu dreptul european în general. Vroiam să aud de la dumneavoastră că vă veţi referi la Carta Drepturilor Fundamentale. Cum este posibil să consideraţi că standardele OSCE şi ale Consiliului Europei sunt prea înalte pentru Uniunea Europeană? Dacă o ţară candidată la aderare ar avea o lege identică cu cea ungară neamendată, ar putea încheia capitolul de negociere respectiv?" au fost întrebările adresate de către eurodeputatul Victor Boştinaru vicepreşedintei Comisiei Europene.

Moţiunea de rezoluţie a celor patru grupuri reclama printre altele, stabilirea independenţei mass-media, oprirea intervenţiei statului în libertatea de exprimare şi evitarea supra-reglementării mass-media. Ca urmare a amendamentelor aduse de Cabinetul lui Viktor Orban însă, se va cere joi amânarea votului pentru studierea modificărilor aduse legii, precum şi rezultatul votului din Parlamentul Ungariei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii