Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monitorizările delfinilor continuă pe litoralul românesc

ro

25 May, 2012 22:24 1065 Marime text

În cadrul proiectului „ Monitorizarea delfinilor din Marea Neagră" desfășurat de către ONG Mare Nostrum și susținut de OMV Petrom, acțiunile de identificare a delfinilor continuă de-a lungul zonei costiere românești .

În perioada 16 - 24 mai 2012, au fost identificați 9 delfini eșuați pe litoralul românesc. Dintre aceștia, 8 exemplare erau din specia Phocoena phocoena și un exemplar din specia Delphinus delphis, zis și delfinul comun.

Cauza principală a eșuării delfinilor este prinderea accidentală a acestora, atât în plasele legale ale pescarilor cât și în cele ilegale ale braconierilor. Majoritatea delfinilor identificați de către echipa de teren a ONG Mare Nostrum, prezenta semne de plasă sau chiar plasa, rămasă atașata în jurul corpului.

În această ordine de idei, deoarece până în prezent, montarea dispozitivelor acustice de îndepărtare a delfinilor de plasele pescarilor se realiza în special pe plasele de tip setcă, în etapa imediat următoare, "în proiectul de Monitorizare a delfinilor din Marea Neagră intenționăm montarea acestor dispozitive acustice și pe alte tipuri de plase , astfel încât să putem acoperi o arie cât mai largă a plaselor de pescuit care sunt deja întinse în mod legal în Marea Neagră. Rămâne însă actuală problema cu braconierii, cu plasele lor întinse în mod abuziv, ilegal, în perioade de prohibiție, plase despre existența cărora nu putem afla multe informații, însă putem constata cu ușurință efectul lor asupra biodiversității și asupra delfinilor ", menționează Marian Paiu, coordonator de proiect la ONG Mare Nostrum.

ONG Mare Nostrum va realiza o statistică referitoare la numărul de delfini eșuați și a cauzelor posibile care au provocat eșuarea acestora pe tărm, studiu pe care îl va face public în perioada imediat următoare.

Roxana Gemai

RESPONSABIL PR

ONG MARE NOSTRUM

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii