Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:12 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Delfinii prinşi în plasele pescarilor

ro

16 May, 2012 14:57 1201 Marime text

Ieri, 15 mai, pe plaja din dreptul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, la cap de linie 102 şi pe plaja de la Hanul Piraţilor au fost găsiţi doi delfini eşuaţi.

Informat de către voluntari, coordonatorul de activităţi de teren de la Mare Nostrum, ajuns la prima destinaţie, a observat că exemplarul este un mascul de 86 cm lungime, ce se afla în stare de descompunere moderată şi prezenta plăgi în zona feţei şi în zona abdominală. Pe plaja de la Hanul Piratilor, a fost identificat un exemplar ce măsura 104 cm, fără cap, cu urme de bucăţi de plasă pescărească încă prinse în jurul corpului. Ambele exemplare aparţineau speciei Phocoena Phocoena.

A fost anunţată Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral Constanţa, în vederea preluării cadavrelor celor doua cetacee, însă „este trist ceea ce se întâmplă cu delfinii, aceştia se prind accidental în plasele pescarilor şi tot mai mulţi îşi găsesc sfârşitul eşuând. Există o metodă prin care putem reduce numărul delfinilor eşuaţi pe care noi o utilizăm şi mă refer aici la achiziţionarea şi montarea de dispozitive acustice de îndepărtare a delfinilor de plasele pescarilor" a declarat Marian Paiu, coordonator de activităţi de teren la ONG Mare Nostrum.

Numarul delfinilor eşuaţi este în continuă creştere, iar principala cauză a acestui fapt este prinderea lor accidentală şi sufocarea în plasele pescarilor, de aceea, ONG Mare Nostrum doreşte să tragă un semnal de alarmă asupra acestui fapt, astfel încât societatea civilă, prin oamenii care iubesc marea şi delfinii, precum şi autorităţile competente să poată lua măsuri de combatere, ocrotire şi salvare a delfinilor din Marea Neagră, prin achiziţionarea şi montarea cât mai multor dispozitive acustice de îndepărtare a delfinilor de plasele pescăreşti.

Roxana Gemai

RESPONSABIL PR

ONG MARE NOSTRUM

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii