Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:36 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avertismente severe din partea mediului economic

ro

08 Aug, 2012 13:15 2343 Marime text

copy-paste.jpgNoua Republică ia act de comunicările publice din ce în ce mai îngrijorate ale reprezentanţilor Băncii Naţionale cu privire la instabilitatea politică din România. Guvernatorul BNR, dl Mugur Isărescu a adresat luni un avertisment dur clasei politice: a venit momentul să pună capăt scandalurilor care au afectat şi vor continua să afecteze şi în următoarele luni evoluţia cursului de schimb şi a economiei româneşti.

Moneda naţională şi-a amplificat deprecierea faţă de euro atât pe fondul resurgenţei sporadice a tensiunilor pe piaţa financiară internaţională, cât mai ales din cauza crizei politice declanşată de abuzurile Guvernului Ponta şi ale majorităţii parlamentare USL.

Impactul imediat al tensiunilor politice din ţară a putut fi deja observat sub forma ieşirilor de capital străin de ordinul miliardelor de euro prin vânzările de titluri de stat de către nerezidenţi şi limitarea înnoirii liniilor de credit ale filialelor bancare din România de către băncile mamă.

În plus, ne confruntăm în continuare cu o foarte slabă rată de absorbţie a banilor europeni. BNR avertizează prin vocea oficialilor că resusele sale nu sunt nelimitate. Ieşirile de capital au fost contrabalansate până în acest moment doar de Banca Naţională cu un cost semnificativ.

În consecinţă, vor exista dificultăţi privind finanţarea deficitului public, a contului curent şi a rostogolirii datoriilor publice. Costurile de finantare vor creşte şi vor fi plătite tot de contribuabili. Diminuarea creditării bancare vine într-un moment foarte prost pentru economia românească şi va cauza în mod inevitabil blocaje economice care vor avea un impact negativ şi asupra bugetului de stat. Toate acestea într-un context economic extrem de dificil în întreaga Europă.

Semnale convergente vin astăzi de la misiunea FMI, CE şi a Băncii Mondiale. Recomandăm domnului Preşedinte Interimar Antonescu şi domnului Prim-Ministru Ponta să trateze cu maximă responsabilitate şi să aprecieze la justa valoare acest cumul de semnale de atenţionare venite din direcţia economiei.

Noua Republică speră ca acest duş rece să trezească factorii responsabili de adâncirea crizei economice din România. Criza politică trebuie să înceteze imediat, întrucât consecinţele economice pe termen scurt şi mediu ale acesteia, suprapuse situaţiei deosebit de delicate la nivel internaţional, sunt dezastruoase pentru cetăţenii României!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii