Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:06 18 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amănunte din culisele marilor concerte, despre care nu veţi citi niciodată în presă Şapte trupe de punk, reggae şi dub în ajutorul lui Ştefan, organizator de evenimente

ro

25 Mar, 2013 19:52 1583 Marime text
Nişte Băieti, Zob, Pistol cu Capse, Subcarpaţi, East Roots, Loungerie II şi Recycle Bin. Sunt cele şapte trupe care vor urca marţi, 26 martie, de la ora 20, pe scena The Silver Church, în cadrul campaniei Ştefan & Friends. (Intrarea se face începând cu ora 19.30)

Evenimentul Ştefan & Friends pe Facebook

Cine este Ştefan?

Ștefan (pe numele complet Ștefan Pischis) are 30 de ani şi este organizator de evenimente. În ultimii zece ani a participat la producerea majorităţii concertelor şi a evenimentelor produse până acum în România. De la cele de anvergură (Metallica, Madonna, AC/DC, Iron Maiden, Muse, Rammstein, Aerosmith, Lenny Kravitz, Ozzy Osbourne, Elton John, Cesária Évora, Bob Dylan, Anathema, Kylie Minogue, Stufstock, B'estfest, SummerJam, Sonisphere, Redbull Flugtag, Michelin Junior Bike, Ursus Revolution, Bradul Millenium Bank și patinoarele Unirii și Băneasa etc.) până la cele mici sau chiar foarte mici. Ştefan a coordonat echipe de la 5 la 500 de oameni, cum a fost cazul concertului AC/DC. Ștefan și echipele lui sunt cei care se ocupă de partea de implementare din cadrul producției unui eveniment și rezolvă orice ține de zona tehnică: electrică, sunet, montaj, construcții, alpinism utilitar etc.

În urmă cu trei ani, Ştefan a suferit un accident grav, acum fiind încă în perioada de recuperare, aproape imobilizat. În toţi aceşti trei ani a continuat să lucreze, coordonîndu-şi echipele de-acasă, prin telefon și chiar deplasîndu-se uneori în locație.

Acum, Ştefan ar putea să iasă din nou pe teren, la evenimente. Pentru asta ar avea nevoie de o operaţie la şold şi de o proteză performantă pentru picior. În total, este vorba de suma de 20.000 RON. Sumă care se poate strînge cu o sală plină, marţi, 26 martie, în Silver Church.

-----------------------------------

Preţul unui bilet-donaţie este de 25 RON. Suma adunată din vînzarea biletelor se va cheltui pe operaţie şi proteză.

De asemenea, contul campaniei este:
RO80RZBR0000060015304874 (pentru RON)
RO58RZBR0000060015304882 (pentru EUR)
deschis la Raiffeisen Bank, sucursala Decebal, pe numele Ștefan Pischis.

-----------------------------------

Ce face Ştefan? Din culisele marilor concerte desfăşurate în România

La cei 30 de ani ai săi, Ştefan a văzut de-aproape mai multe celebrităţi decît şi-ar putea imagina orice fan de vîrsta lui. Mai mult decît atît, fără el şi băieţii din echipă, o parte din concertele ultimilor 10 ani e posibil să nu mai fi avut loc. Probleme mai mici sau mai mari apar la majoritatea evenimentelor, mai ales cînd condiţiile meteo sînt nefavorabile. Depinde numai de viteza de reacţie, de experienţa şi de profesionalismul unor oameni, pe care de obicei nu îi vedem, ca spectacolul respectiv să aibă loc şi protagoniştii, cei pe care de obicei îi vedem, să ajungă pe scenă.
Ce te faci atunci cînd, cu puţin timp înainte de începerea unui concert rock (una dintre cele mai mari formaţii din lume), managerul trupei vine şi spune: “Aveţi 30 de minute la dispoziţie să găsiţi un alt sistem de prindere al baricadelor (gardurile - n.r.) din faţa scenei! Altfel concertul se anulează!”. Sînt momente în care timpul nu permite întrebări de genul “Cine e de vină? Cine a furat şuruburile? De ce nu sînt şuruburile? De ce nu e valabil alt sistem de prindere?” etc. În cazul respectiv, soluţia cîştigătoare a fost o chetă rapidă printre băieţii din echipa tehnică, urcarea într-o maşină şi deplasarea la cel mai apropiat Bricostore de unde s-au cumpărat şuruburi. Apoi întoarcerea la locaţie şi montarea lor la cele 150 de baricade în doar trei oameni, restul fiind ocupaţi cu restul detaliilor. Totul în cele 30 de minute cerute.

La alt eveniment a trebuit secată Dîmboviţa pentru ca rampa de lansare a vehiculelor “semizburătoare” să poată fi construită din albia plină de nămol. S-a construit rampa, s-a montat şi un steag mare ancorat într-un suport de ciment greu care urma să desemneze punctul fix pentru o aterizare cu paraşuta. Aterizarea a avut loc cu succes, problema era că următoarea cascadorie, respectiv “maşină de zburat”, care escalada cu viteză rampa era un angrenaj atît de mare, încît “piloţii” n-ar fi văzut steagul în suport de ciment, pe care l-ar fi propulsat în apă, la buza rampei. Iar acolo înotau cîţiva scafandri din echipa de salvare. Ştefan s-a căţărat rapid pe schelă şi a reuşit să prăbuşească soclul de ciment de cîteva zeci de kilograme în lateral, într-o plasă de protecţie, chiar prin faţa “avionului” care urma să-l împingă în capul scafandrilor de sub rampă.

Sau ce te faci atunci cînd scena pentru o mare formaţie pop care vine pentru prima dată în România e mai lată decît zona cu buţi (stîlpii înalţi care formează poarta) a stadionului de rugby pe care urmează să se producă? Nu ai altceva de făcut decît să demontezi stîlpii cu mare atenţie, avînd grijă să-i pui la loc ulterior ca şi cum nimic nu s-ar fi întîmplat.

Cele mai mari pericole apar atunci cînd vremea e neprielnică, mai exact plouă sau bate vîntul. La concertul din Bucureşti al unei mari vedete sud-americane, vîntul puternic a transformat prelata care despărţea scena de backstage într-o velă care era gata să mişte scena cu totul. Au fost alpiniştii din echipa lui Ştefan care s-au căţărat pe ea înarmaţi cu nişte cuttere şi au sfîşiat-o în cîteva locuri pentru care vîntul să poată circula.

La un festival celebru din Bucureşti, ploaia a format bălţi imense care au izolat mulţimea refugiată pe mesele distribuitorilor de bere. În plus, apa prinsese în mijloc un proiector alimentat cu un cablu de curent. Ştefan a fost cel care a găsit rapid o pompă - de fapt, o vidanjă din apropiere - pe care a direcţionat-o la locul incidentului, el înlăturînd cablul de curent din baltă şi apoi apa putînd fi eliminată.

Cînd apare furtuna, cel mai mare pericol este ca vîntul puternic să prăbuşească bannerele sponsorilor peste public. Au fost nenumărate momente în care decizia rapidă de a tăia pur şi simplu stîlpii cu flexul şi de a da bannerele jos, a făcut să nu existe victime.

Altă dată, scaunul unui toboşar (de la o formaţie celebră care a concertat recent pe litoral) s-a rupt, iar omul nu voia în ruptul capului să accepte alt scaun de acelaşi fel, împrumutat de la alt percuţionist. Noroc că Ştefan avea la el aparatul de sudură şi un snop de electrozi, ambele luate la inspiraţie în ziua respectivă. Toboşarului i s-a sudat scaunul pe loc, astfel încît omul a putut să-şi continue concertul pe taburetul său preferat.

Alt incident pe care nu l-aţi citit nicăieri în presa vremii a fost de la un concert din 2008 (trupă numai de fete) atunci cînd, chiar înaintea concertului, s-au spart doua dintre oglinzile mari din backstage. Cine a dat fuga să găsească rapid un geamgiu în zona Piaţa 1 Mai - Domenii pentru a produce rapid oglinzi potrivite fix pentru ramele respective? Ştefan et Co, evident.
Evenimentele de acest fel sînt nenumărate, dar ele sînt ştiute doar de băieţii din echipele tehnice, oameni cei care nu ies în faţă de obicei. Aşa cum nici despre Ştefan Pischis poate n-am fi ştiut niciodată, dacă n-ar fi fost acest eveniment.

------------------------------------------

Despre trupe:

East Roots

Bogdan Filipeanu (Mistah B) - voce
Mihai Para - baterie
Laur Iftene - bas şi sitar
Mihai Stănescu- clape
Cristian Scurtu - chitară
Adelin Dragu - percuţie
Sorin Nicolescu - trompetă

Data şi locul naşterii: Bucureşti, 2009
Genul: greu de definit. O îmbinare de Reggae, Drum&Bass, Reggae, Ska, Dubstep, Reggae, Dancehall cu pasaje de sitar (instrument tradiţional oriental).

Obţin locul 3 la concursul Stufstock 2010 şi susţin concerte la cele mai importante festivaluri (Stufstock, Iarmaroc, IIFF, Street Delivery, Ursus Evolution Tour, Free Fest etc.) urmate de un turneu prin toată ţara. Trupa a cântat în deschiderea unor trupe precum Dub Incorporation, Gentleman, Alborosie, Dubioza Kolektiv etc.

În 2012 au lansat primul album, intitulat "From the east to the west", o combinaţie de stiluri specifică trupei (dub, rock, rocksteady, balkan-folk, etc.) ce rupe tiparele şi le combină sub acelaşi sound general de reggae. În toamna aceluiaşi an lansează şi primul videoclip "Just for my people".

East Roots pe YouTube
East Roots pe Facebook
East Roots la Guerrilve
East Roots - Just for my people (videoclip oficial)
East Roots @ Ursus Evolution Tour
East Roots @ Free Fest Ploiesti
East Roots @ Alborosie - Arenele Romane
Aici puteţi asculta albumul “Just for my people”

-----------------------------------

Nişte băieţi

Albert Mihăiţeanu: voce
Niculae Barbu: bas
Gabi Georgescu: chitară
Andrei Modrea X-u: tobe

Data şi locul naşterii: 2006, Bucureşti
Genul oficial: punk rock
Genul neoficial: „muzică de petrecere cu distors şi final glorios”, ca să-i cităm pe înşişi cantautorii

Ideea de la început a fost încercarea “unor băieţi” de a înveseli atmosfera într-un club prin interpretarea proprie a unor piese celebre, “de dinainte de ‘89”. Concertele ad-hoc nu presupuneau absolut nici o repetiţie sau pregătire în prealabil. Băieţii au avut surpriza ca demersul lor să fie primit neaşteptat de bine. Trupa a pornit prin turnee şi chiar a produs un prim album, apoi un al doilea. Cu aceste ocazii mai multe generaţii de părinţi s-au luat cu mîinile de cap ascultînd şlagăre precum: “Deschideţi poarta soarelui”, „Să te gîndeşti din când în când la mine”, „La fereastra ta”, „Vitezomanul Gică”, „Cele mai frumoase flori”, „O lume minunată” etc. sau mai noul “Banii vorbesc”, cîntate în stilul punk. Sursele de inspiraţie au fost, evident, monştrii sacri precum: Gică Petrescu, Margareta Pâslaru, Cargo, Semnal M, Compact, Mădălina Manole etc.

Succesul primului disc (“Adunate din popor şi cântate din topor”) a determinat plecarea formaţiei într-un turneu naţional, în primăvara lui 2007: 14 concerte în tot atîtea oraşe. Foarte curînd formaţia avea să ajungă la peste 100 de concerte în cluburile din ţară şi din Bucuresti şi să participe la festivaluri ca Stufstock, Motorrock Ploiesti Bucov, Zilele Bucureştiului la Viena etc.

În primăvara lui 2011 a apărut cel de-al doilea album Nişte Băieţi numit “Fără muzichie, viatza e pustiu!”. Titlul este inspirat din celebra replică a lui Ştefan Mihăilescu-Brăila din filmul Secretul lui Bachus (1984): “Fără poezie… viaţa e pustiu!”.

În acelaşi an, la un concert în Timişoara, solistul formației, Albert, a fost purtat pe brațe de publicul timișorean de pe scenă pînă la bar, unde Nişte băiat-ul a comandat nişte bere, în timp ce cînta și a fost adus înapoi pe scenă, cu tot cu bere.

Pe Facebook
Pe MySpace
Deschideți poarta soarelui
Fată dragă 
Lasă-mi toamnă pomii verzi
O lume minunată
Frumoasă-i vecina noastră, scoate capul pe fereastră

-----------------------------------

Subcarpaţi

McBean (Şuie Paparude)
Vali Umbră
Georgiana Mănăilă
DJ Power pe vinil & VJ Andri

Locul şi data naşterii: Bucureşti, 2010
Genul: Dub, Breaks, Hip Hop

Discografie

Subcarpaţi (2010) - Proiect muzical la care au participat Bean (Şuie Paparude), Omu Gnom (Raparta), Mara Panaitescu şi DJ Limun.
Culese din cartier - compilaţie (2011) - Cu: Matze, Silent Strike, Gojira, Undoo, Liviu Vasilică şi alţii
Underground folclor (2012) - lansat la Street Delivery
Argatu’ (2012) - Culese din cartier. Argatu' este un adolescent din Fălticeni, îndrăgostit de folclor.

Bean (liderul trupei, vocea și compozitorul/textierul pieselor) despre folclor:
“Este o sursă de energie. Am fost genul de român care a renegat folclorul, care avea o impresie foarte proastă despre România. Până când am reînceput să ascult din nou muzică folclorică și inițial am zis că are legătură cu copilăria, dar începea să îmi placă din nou. Folclorul emitea către mine și așa a început să se formeze un soi de conștiință în capul meu, pentru că au fost oameni care au luptat pentru țara asta și care ne-au schimbat viața și, pentru ei, dar și pentru noi, trebuie să învățăm păstrăm valorile tradiționale”.

Subcarpaţi - site oficial
Subcarpaţi - pe Facebook
Subcarpaţi - pe YouTube
Subcarpaţi - albumele (download gratuit)
Subcarpaţi - La cutari (cu Mara)

-----------------------------------

ZOB

Vlase – bas, voce
Moşu – chitară, voce
Lonți – chitară, voce
Forrest – tobe, voce

Locul şi data naşterii: Bucureşti, 1993, în aceeaşi componenţă și astăzi.
Genul: punk

Iniţial, înainte de formarea propriu-zisă, s-a numit Rock Didactic (1988). După Revoluţie s-a numit Trafic (1990), apoi Puzzle (1991), apoi Jad (1992). Debutul oficial Zob se petrece la Tehnic Club, alături de Dog on a rope, Ura de după uşă, Şuie Paparude, Tectonic.

În 1998 lansează primul videoclip “Telenovele”, piesă aleasă cea mai bună melodie a anului.

Discografie

Parodisiac (1996)
Telenovelas (1998)
Albumul III (2000)
Printre Nori (2004)
ZuluOscarBravo (2009)

Zob - site oficial
Zob - “Telenovele”
Zob pe MySpace
Zob pe Facebook
Zob – canalul oficial de youtube

-----------------------------------

Pistol cu capse

Vlad Staricu – chitară și voce
Dan Cozmuța – chitară
Adi Nicolaide – bass
Andrei Petrescu – tobe

Data şi locul naşterii: Bucureşti, 2003
Genul: punk-rock

Deși fără contract cu o casă de discuri și neimpresariată de nimeni, formația se bucura de o oarecare notorietate pe scena underground românească. Anul 2008 a marcat lansarea primului LP al formației, autointitulat “Pistol Cu Capse”, disc ce conține 15 piese.

În 2010, PCC a lansat cel de-al doilea album: “Unplugged”. Discul conține atât piese existente pe albumul “Pistol Cu Capse” dar și piese noi. Toate cântecele sunt rescrise special pentru varianta acustică având un sound cu totul nou față de înregistrările anterioare. La acest album au colaborat Lucian Filip (Vântu) care a preluat tobele, George Siia (Bazooka) care a creat partea de clape, Bogdan (de la formația Chester) care cântă împreună cu Vlad pe unele piese. În reprezentările live, clapele sunt stăpânite de Mădălina Ene.

De la înființare, formația nu şi-a schimbat componenţa şi a susținut peste 150 de concerte atât în țară cât și în străinătate (Austria, Sampling Bucharest 2007), având ocazia de a cânta pe aceeași scena cu nume sonore ale genului precum: NOFX, No Use for a Name, Strike Anywhere, 3 Feet Smaller, Marky Ramone (de la The Ramones), Jaya The Cat, La Plebe și alții.

Pistol cu capse - site oficial
Pistol cu capse pe Facebook
Pistol cu capse pe YouTube

-----------------------------------

LOUNGERIE II

Andreea Tincea - voce
Cătălin Lungu - chitară
Dan Michiu Dinescu - chitară
Doru Ioan Boeriu - bas
Daniel Iliescu - tobe
Andrei Bucureci - spoken word

Genul: a kind of punky jazz, noire flavour trip. Fusion for the sake of God.

LOUNGERIE II - fusion punk jazz - este una dintre expresiile muzicale pe care le produc tinerii din colectivul muzical Abator Industries.  LOUNGERIE II este fuziunea dintre lounge, punk, experimental music şi noire jazz. Începînd cu 2011, trupa este activată de o chimie de fuziune: păstrează un miez de muzică lounge jazzy, pe care îl completează doar polul schizoid al experimentului punk şi infuziile de noise, spoken word, rock. Muzica produsă de acest proiect nu işi propune să reconforteze, ci să traverseze emoţii. În decursul primului an de la lansare trupa a reuşit să se autosusţină prin concerte şi evenimente săptămînale, în spaţii cu o deschidere culturală cît mai diversificată, a lansat primele două videoclipuri (cu ajutorul artistiului vizual Emanuel Dobrincu) şi a produs independent primul EP al trupei.

LOUNGERIE II - Oraşul
LOUNGERIE II - Eve
LOUNGERIE II - Funkshit
LOUNGERIE II - Doină jazz
LOUNGERIE II - EP

-----------------------------------

Recycle Bin

Bitză - guitar & vocal
Grim - bass
George - guitar and backing vocal
X-u - drums & backing vocal

Data şi locul naşterii: Bucureşti, martie 2007
Genul: punk rock

Discografie

Stupidity Tour (2007)
Pokemon & Bastards (2008)
Cronicile din Retardia (2010)

Are peste 150 de concerte susţinute alături de diferite trupe din ţară şi străinatate.
Recycle Bin a avut onoarea să apară pe aceeaşi scenă alături de trupe mai mult sau mai puţin cunoscute din ţară şi de peste hotare. Printre cele mai importante, se numără:
La Plebe (USA), The Toasters (USA), Sick on the Buss (UK), Molotov Cocktail (USA-RO), Silver Shine (HU), Anti-Cockwise (FRA), Otake (FR), Daemon 340 (UK), Daily O.D. (FR), Under Authority Of (BELGIA), Bibi Ribozo & The Banditos (PL), 3 Feet Smaller (AU).

Recycle Bin pe Facebook
Recycle Bin pe MySpace

25 martie 2013, București
anca romanescu | punk pr | 0732 144 570| 0751 224 222 | anca@punkpr.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii