Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:09 13 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campania națională de vaccinare anti-HPV va începe în luna martie a acestui an, potrivit Ministerului Sănătății

ro

25 Jan, 2013 10:42 3809 Marime text
adrian_pana_andreea_esca_mihaela_geoana_dana_razboiu_ruxandra_dumitrescu.jpgBucurești, 24 ianuarie 2013 - Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, formată la inițiativa Fundației Renașterea, susține demersul Ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, în ceea ce privește programele de prevenție pentru cancerul de col uterin, printre acestea fiind și inițiativa de a relua campania de vaccinare împotriva HPV, soluție care, alături de testarea Babeș Papanicolau, ar putea scădea riscul apariției cancerului de col uterin cu până la 94%.

Pentru 2014 avem în plan să abordăm principalele probleme prin programe de sănătate într-o manieră orizontală (de la prevenție primară până la reabilitate). De asemenea, regândim cum putem oferi femeilor, în cazul cancerului de col uterin, o variantă care aduce plus valoare reprezentată de screening și vaccinare anti-HPV. Vaccinarea anti-HPV va fi disponibilă începând cu luna martie sau cel târziu finalul trimestrului întâi, pentru un grup țintă de 10-14 ani. Finanțarea va fi asigurată în totalitate de Ministerul Sănătății, la solicitatea părinților. Programul de screening pentru cancerul de col uterin va continua la nivel național, cu accent pe București, unde ne dorim să construim un model comprehensiv care să funcționeze la fel de bine precum a funcționat programul de screening început în septembrie 2012 în zonele de N-V, N-E și Vest ale țării", a declarat Adrian Pană din cadrul Ministerului Sănătății.

adrian_pana_-_ministerul_sanatatii.jpgPână în prezent, aproximativ 150 milioane de doze de vaccin anti-HPV au fost administrate în întreaga lume și numărul este într-o continuă creștere. Organismele europene și internaționale recomandă fără ezitare vaccinarea împotriva HPV, iar ca rezultat, peste 20 de țări din cadrul Uniunii Europene desfășoară în acest moment campanii de vaccinare împotriva HPV, inclusiv Bulgaria și Cehia, cele două țări lansând astfel de programe în anul 2012.

"În țări unde există programe de prevenție și screening s-a demonstrat statistic că rata mortalității cauzată de această afecțiune scade dramatic. Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinarea anti-HPV sau depistat la timp prin testul Babeș Papanicolau. Fundația Renașterea promovează prevenția și depistarea precoce a cancerului de col uterin. Fiecare dintre noi, fiecare femeie din România are dreptul de a se informa și de a se proteja pentru a-și păstra sănătatea", a declarat Mihaela Geoană, Președinte Fundația Renașterea.

andreea_esca_ambasador_fundatia_renasterea.jpgVaccinul anti-HPV asigură protecţie împotriva bolilor determinate de tipurile de HPV 6, 11, 16 şi 18 și se adresează în general populaţiei feminine cu vârste cuprinse între 9 și 45 de ani. Vaccinarea este recomandată în primul rând fetelor cu vârste cuprinse între 9 și 15 ani, interval de vârstă unde eficacitatea sa este de 99%, dar și targetului secundar, respectiv populaţiei feminine cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani. Pentru acest target secundar, s-a demonstrat imunogenitate crescută la administrarea vaccinului, acesta fiind intervalul cel mai expus contactării HPV. Se pot vaccina, de asemenea, și tinerele de peste 26 de ani care nu s-au infectat cu HPV.

Profilul de siguranță al vaccinului anti-HPV a fost evaluat în peste 6 studii clinice randomizate, numai 0,2% din persoanele vaccinate raportând reacții adverse la locul injectării, reacții comune oricărui tip de vacinare. Aceasta demonstrează o tolerabilitate bună a vaccinului anti-HPV, fapt dovedit și de recomandarea diferitelor societăți profesionale recunoscute mondial: American Cancer Society (Societatea Americană de Cancer), American Academy of Family Physicians (Academia Americană a Medicilor de Familie), American Academy of Pediatrics (Academia Americană de Pediatri), American College of Gynecologists (Colegiul American al Ginecologilor)", a declarat dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog.

Este păcat să existe un vaccin împotriva unei forme de cancer, cancerul de col uterin, iar noi, din lipsă de informație, să nu îl folosim. Suntem datori față de noi, față de copiii noștri și, nu în ultimul rând, față de societate, să întrebăm medicul despre vaccinul anti-HPV și să ne protejăm copiii astfel încât, la vârsta adultă, să nu sufere din cauza unor boli grave pe care le-ar fi putut preveni în copilărie printr-un simplu vaccin", spune Dana Războiu - ambasador al Coaliției de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a fost creată special pentru a rezolva aceste probleme și pentru a crește gradul de conștientizare asupra cancerului de col uterin și a modalităților prin care poate fi prevenit.

Anul acesta, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este marcată în România prin spectacolul de dans contemporan Un Tango Mas, susținut de Monica Petrică, prim-balerină a Operei Naționale București, și Răzvan Mazilu, dansator și coregraf. Reprezentația cu numărul 100 a acestui spectacol, montat sub direcția de scenă a regizorului Alexandru Dabija, este dedicată în exclusivitate prevenirii cancerului de col uterin în Romania.

Despre Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România

Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România reuneşte reprezentanţii Fundaţiei Renaşterea, Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România, Societăţii Române de Pediatrie, precum şi Societăţii Naţionale de Medicina Familiei - şi luptă pentru conştientizarea riscurilor provocate de cancerul de col uterin. Misiunea Coaliţiei este concentrată pe metodele de prevenire a cancerului de col uterin, în special prin vaccinarea împotriva HPV, afirmând necesitatea acestei metode și încercând să folosească experiența europeană în domeniu pentru a desfășura un program de vaccinare eficient în România.

Fundația "Renașterea" pentru Educație, Sănătate și Cultură a fost fondată în 2001, aducând pentru prima dată cancerul de sân și cancerul de col uterin în atenția publicului român ca o problemă cu implicații majore în viața unei femei. Încă de la început, fundația "Renașterea" s-a dedicat informării femeilor cu privire la importanța controalelor medicale periodice pentru o depistare precoce și un tratement eficient.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii